Europa

Merkel: Vi kan inte längre lita på USA och Storbritannien

Av: 

John Granlund

NYHETER

Europa kan inte längre räkna med USA och Storbritannien – efter Trump och Brexit.

Det slog Tysklands förbundskansler Angela Merkel fast i dag. 

– Tiderna då vi kunde helt och hållet förlita oss på andra är på väg bort, det har jag lärt mig under de senaste dagarna, säger hon.

Ett allt mer splittrat Europa där varken USA eller Storbritannien längre är allierade att lita på. 

Det är den uppseendeväckande bild som Tysklands förbundskansler Angela Merkel målade upp under ett valmöte i dag i München.

– Europa måste ta sitt eget öde i sina egna händer, sa hon enligt AFP.

”Måste slåss för vårt eget öde”

Enligt nyhetsbyrån talade Merkel om en västlig allians som splittrats på grund av Brexit och valet av Donald Trump till president i USA.

– Tiderna då vi kunde helt och hållet förlita oss på andra är på väg bort. Det har jag fått lära mig under de senaste dagarna, sa Merkel och syftade på G7-mötet och Natotoppmötet där Trump deltog.

Hon fortsatte och sa att Tyskland och Europa måste fortsätta stå på god fot med USA och Storbritannien men la till att ”vi måste slåss för vårt eget öde”.

I stället betonade hon vikten av goda relationer mellan Berlin och den nye presidenten i Frankrike, Emmanuel Macron.

Uttalandena från Angela Merkel kommer bara en dag efter G7-mötets avslutande i Italien. Mötet beskrevs redan under lördagen av Merkel och andra europeiska ledare som ett misslyckande, som en ”mycket otillfredsställande” ”sex mot en-diskussion”.

Kan lämna Parisavtalet

Trump var dock desto nöjdare och skrev på Twitter:

”Kom nyss hem från Europa. Resan var en stor succé för Amerika. Hårt arbete men stora resultat!”.

I den gemensamma slutkommunikén från G7-mötet på Sicilien konstaterar G7-ledarna att de misslyckats att överbrygga meningsskiljaktigheter i klimatfrågan.

Enligt amerikansk media ska Donald Trump ha bestämt sig för att lämna Parisavtalet som ratificerades 2016 av 140 länder, däribland USA, i syftet att minska den globala uppvärmningen.

Donald Trump har tidigare kallat den globala uppvärmningen för en ”bluff” och har låtit meddela på Twitter att han ska offentliggöra sitt beslut om Parisavtalet under nästa vecka.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Europa

Angela Merkel

Donald Trump

Storbritannien

USA

Brexit

G7