”Enorma framsteg” i terrorutredning

avJoakim Magnå

NYHETER

En 44-årig man greps på fredagskvällen misstänkt för inblandning i terrordådet i Manchester.

Totalt är nu nio män frihetsberövade i Storbritannien. Med det tror sig polisen ha stoppat flera av nyckelspelarna i självmordsbombaren Salman Abedis terrornätverk.

– De är väldigt betydelsefulla, de här gripandena, säger antiterrorpolisen Mark Rowley, enligt Sky News.

Den 44-årige mannen greps i samband med en polisinsats i stadsdelen Rusholme i Manchester, uppger polisen på Twitter.

På fredagsmorgonen greps en annan man i Moss Side-området. Polisen genomsökte ytterligare två fastigheter i Cheetham respektive Longsight under natten mot lördagen.

I nuläget innebär det att nio män – mellan 18 och 44 år gamla – är frihetsberövade i Storbritannien misstänkta för att ha hjälpt bombterroristen Salman Abedi. Två personer, en man och en kvinna, har släppts och friats från misstankarna.

Dessutom är Abedis yngre bror samt far frihetsberövade i Libyen.

Polisen: ”enorma framsteg”

Med så många personer i förvar tror sig polisen ha slagit sönder stora delar av Salman Abedis nätverk. Mark Rowley, kommissarie och en av landets mest erfarna antiterrorpoliser, uppger att gripandena är ”väldigt betydelsefulla” och att polisen gjort ”enorma framsteg” i utredningen.

– Vi är väldigt glada att vi har stoppat några av nyckelspelarna som vi oroar oss över, men det är fortfarande en del att göra, säger han, enligt Sky News.

Samtidigt förklarar Mark Rowley att det kan komma fler gripanden.

Hundratals poliser

Bomben utlöstes sent i måndags kväll i slutet av en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande på Manchester Arena. 22 personer dödades. Över 60 personer vårdas fortfarande på sammanlagt åtta sjukhus, för 23 är tillståndet kritiskt, rapporterar Sky News.

Polisen genomför för närvarande tekniska undersökningar på tolv adresser, ett arbete som kommer att fortsätta över helgen, meddelar polischefen Ian Hopkins i ett sammanfattande uttalande. Arenan är fortsatt avspärrad.

Hundratals poliser arbetar med utredningen, och tusentals föremål och spår granskas.

Ökat antal hatbrott

Ian Hopkins påpekar i sitt uttalande att antalet hatrelaterade brott ökat i staden sedan terrordådet. I onsdags anmäldes 56 incidenter, vilket är dubbelt så många som på en genomsnittsdag.

– Vi kopplar dessa incidenter direkt till händelsen i måndags kväll, säger Ian Hopkins.

Under helgen stärker polisen närvaron på gatorna i Manchester, bland annat på grund av flera stora evenemang i staden och att fastemånaden Ramadan inleds. Detta innebär också extra säkerhetskontroller.

”Leva våra liv som vanligt”

Polisen tackar för medborgarnas tålamod – och uppmanar folk att inte vara rädda.

– Jag vill vara tydlig med att vi inte kommer att låta det här illdådet hindra oss från att njuta av det som betyder allra mest för oss. Vi måste stå samlade, fortsätta vara vaksamma och leva våra liv som vanligt, säger polischefen Chris Hill i ett uttalande på fredagskvällen.