Brott

Polisen och operatör varnar för bluffsamtal

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

Svara inte om ett okänt nummer från utlandet ringer – det rådet ger Telia och polisen.
Svara inte om ett okänt nummer från utlandet ringer – det rådet ger Telia och polisen.

NYHETER

Många svenskar har fått oväntade samtal från ett okänt nummer i Somalia de senaste dagarna. Nu varnar såväl polis som teleoperatör för att svara, rapporterar SVT Västernorrland.

De senaste dagarna har många svenskar sett att de haft missade samtal från telefonnummer som börjar på +252. Det är Somalias landskod – men många svenskar har fått samtal därifrån utan att ha någon form av relation till landet överhuvudtaget.

Enligt SVT Västernorrland har människor över hela landet haft problem med samtalen. Och nu sätter telefonoperatören Telia ned foten.

– Man ska absolut inte ringa upp, säger Marcus Haglund, pressansvarig, till SVT.

”Stor omfattning”

Han förklarar att det oftast inte kostar något att svara – men om någon ringer upp kan personen höra en röst som läser en oerhört lång text. Samtalstiden kan bli väldigt kostsam.

Haglund intygar att det inte rör sig om en geografiskt begränsad händelse.

– Omfattningen verkar vara ganska stor.

För de som ringer tillbaka finns enligt SVT också risk att kopplas till en telefonsvarare – där personen får vänta i en oändlig telefonkö medan kostnaden tickar iväg.

På sin hemsida varnar polisen för att svara på okända utländska samtal.

”Om du blir uppringd av ett utländskt nummer ska du inte svara om du inte förväntar dig ett samtal. Om du har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer bör du inte heller ringa upp. Samtalet är troligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar”, står det på Polisen.se.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott