Terroristen kom hem från Libyen dagar före dådet

avMartin Mederyd Hårdh

Självmordsbombaren Salman Abedi, 22, kom hem från Libyen bara ett par dagar före terrordådet i Manchester, rapporterar The Times.

Nu utreder brittiska myndigheter om han fick terrorträning av IS eller al-Qaida under sin resa.

Aftonbladet kan med tidningen The Guardians tillåtelse publicera en första bild på Abedi.

Foto: Med tillåtelse av The Guardian
Misstänkte terroristen Salman Abedi, 22, på en bild som givits till den brittiska tidningen The Guardian. Bilden är ett par år gammal, enligt tidningen, och tagen under en lektion i en moské i Manchester. Aftonbladet publicerar den med The Guardians medgivande.

I samband med att Ariana Grande avslutade sin konsert och tusentals fans lämnade Manchester Arena gick den misstänkte terroristen Salman Abedi, 22, i motsatt riktning, mot arenans ingång.

Övervakningsfilmer visar hur han placerar en resväska på golvet i foajén där människor strömmar ut. Kort därpå exploderar den hemmagjorda bomben inuti som var fylld med spikar och muttrar. Det rapporterar brittiska The Times.

22 människor dog och över 50 människor skadades. Salman Abedi dog också.

Självmordsbombaren ska ha identifierats med hjälp av ett bankkort han hade på sig och med teknik för ansiktsigenkänning. Det uppger källor för NBC.

”Han åkte för tre veckor sedan”

Bara några dagar före dådet hade 22-årige Abedi kommit tillbaka till hemstaden Manchester från en resa till Libyen.

– Han åkte till Libyen för tre veckor sedan och kom tillbaka nyligen, typ några dagar sedan, säger en anonym vän till Salman Abedi till The Times.

Brittisk polis och underrättelsetjänst utreder just nu om Abedi under sin vistelse i Libyen fick terrorträning i IS eller al-Qaidas regi. De två terroristorganisationerna har slagit sig ihop i det libyska inbördeskriget och kontrollerar ett mindre territorium längs med landets Medelhavskust.

Frågan kvarstår hur bra koll brittiska myndigheter hade på honom när han kom tillbaka.

Grannar: Han hängde upp flaggor

22-årige Abedi är född och uppvuxen i Storbritannien, med libyskt ursprung. Han var sedan tidigare på brittiska antiterror-myndigheters radar – som en av flera hundra unga män som anses vara potentiella hot. 350 jihadister beräknas ha återvänt till Storbritannien från konfliktzoner.

En källa säger till amerikanska ABC News att myndigheter hade följt Abedi under en tid, men att tiden gick utan att han gjorde något misstänkt, så att de tappade intresset.

Han hade gått två år på ett ekonomiprogram på universitetet, men slutade dyka upp för några månader sedan.

Grannar berättar för The Times att Abedi hade förändrats de senaste månaderna. Han hade börjat bära religiösa dräkter, odla skägg och be ute på gatan. Han ska dessutom ha hängt flaggor och banderoller från fönstret i sitt hem.

Familjen ska ha angett honom

Anledningen till att Abedi väckt underrättelsetjänsternas intresse var att han var bekant med en annan 24-årig man i Manchester som är en känd IS-rekryterare.

Även Salman Abedis familj ska tidigare ha angett honom till myndigheterna och sagt att han var farlig, uppger källor för NBC.

Under tisdagen gjorde polis husrannsakan hemma hos Abedi. Bland annat beslagtog de en bok om kemikalier. Samtidigt greps Abedis bror utanför en livsmedelsbutik i närheten.

Terrorsekten IS tog på sig attacken på tisdagen, men de har ännu inte bevisat att de haft kontakt med eller styrt Abedi. Brittiska myndigheter uppges också förhålla sig till uppgifterna med viss skepsis i detta läge.