Sjöstedt om svenska ”flumskolan”: ”Bara Trump vill kopiera oss”

avStaffan Dickson

NYHETER

Jonas Sjöstedt anklagade Liberalernas Jan Björklund för att ha skapat en ”flumskola”.

Religiösa friskolor kan göra som de vill och skolor med vinstintressen går i konkurs, sa V-ledaren i kvällens partiledardebatt.

– Det finns så vitt jag vet bara en utbildningsminister som har funderat på att kopiera oss: det är Donald Trumps utbildningsminister.

1 av 8 | Foto: URBAN ANDERSSON

Det sista ämnet i kvällens partiledardebatt i Agenda var skolan. Förra året hade var sjätte elev som slutade nian inte behörighet att söka vidare till gymnasiet.

I den senaste Pisa-undersökningen gick dock svenska elever framåt något, men resultaten är fortfarande långt sämre än de var för tio år sedan.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sa att vinstintresset bland friskolor måste bort och anklagade den tidigare utbildningsministern Jan Björklund (L) för många av dagens problem inom skolväsendet.

– Det är en flumskola som Jan Björklund skapade. Skolor går i konkurs, religiösa friskolor gör lite som de vill. Vi måste gå från det till att man ska kunna lita på sin närmaste skola och ha en så allsidig sammansättning av upptagningsområdet som möjligt. då kan resultaten stiga, sa Sjöstedt.

Jan Björklund sa att Jonas Sjöstedt vill förbjuda några av landets mest populära skolor.

– När det gäller fristående skolor: Engelska skolan har 120 000 elever i kö. Det finns inte en kommunal skola i Sverige som är i närheten av det. Anledningen till att folk söker sig dit är att de har höga resultat men också engelsk skoldisciplin. Man söker sig bort från de skolor som man tycker har låg disciplin. Det är de här skolorna du vill stoppa.

– Oseriösa aktörer ska inte få driva friskolor, men huvuddelen av friskolorna har en mycket hög kvalitet, sa Björklund.

Åkesson: Sluta käbbla om vinstfrågan

Sjöstedt sa att Sverige är ”fullständigt extremt” när det kommer till vinstintresset i skolväsendet.

– Det finns inte ett land i världen där man kan plocka ut hur mycket vinst som helst ur skolan. Det finns så vitt jag vet bara en utbildningsminister som har funderat på att kopiera oss: det är Donald Trumps utbildningsminister, som också tycker att man ska ha skarpladdade vapen i skolan. Det säger något om hur befängt det här systemet är, sa Jonas Sjöstedt.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson:

– Jag tror det är dags att man slutar käbbla om vinstfrågan. Det är hundratusentals elever i dag som inte känner arbetsro för att man inte vet om deras skola kommer att läggas ner. Det är massor av lärare som inte känner arbetsro för att man inte vet om deras skola kommer att läggas ner. Låt dem få arbetsro, låt oss släppa vinstfrågan och låst oss prata om hu vi höjer kvaliteten i skolan.

1 av 6 | Foto: PONTUS ORRE
ARTIKELN HANDLAR OM