Spädbarn avled – föräldrarna åtalas

Foto: Anders Wiklund/TT
Föräldrarna till ett fyra veckor gammalt spädbarn som dog i höstas åtalas nu för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Spädbarnet utsattes för grovt våld mot huvud och kropp flera gånger, enligt åtalet. Knappt fem veckor efter födseln avled barnet.

Nu åtalas föräldrarna för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Föräldrarna har visat synnerlig hänsynslöshet och råhet och våldet har riktats mot ett helt försvarslöst barn, enligt åtalet vid Kristianstads tingsrätt.

– Bevisning består av en stor mängd förhör och bilder på barnet under dess levnadstid från mobiltelefon och dator, säger chefsåklagare Eva Norberg till P4 Kristianstad.

Åklagaren anför även det så kallade garantansvaret i åtalet.

– Är man biologisk förälder och man har omvårdnaden om barnet, som de här två föräldrarna hade, så har man ett särskilt ansvar att skydda sitt barn, att ha särskild omsorg och omvårdnad om det, säger Eva Norberg.

Garantansvaret ska ses som ett andrahandsyrkande när det gäller den synnerligen grova misshandeln.

– Och yrkandet om grovt vållande till annans död bygger på deras garantansvar som föräldrar, säger hon till P4.

Personal på Skånes universitetssjukhus i Lund larmade polisen i september om ett svårt skadat spädbarn som hade avlidit. Senare häktades föräldrarna som misstänkta för mord, men i februari ändrades rubriceringen till synnerligen grov misshandel i samband med en omhäktningsförhandling.

Föräldrarna har nekat till brott under häktningsförhandlingarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott