Hundvänner rasar mot polisens annons: "Det värsta jag läst"

avChristina Smedbakken

1 av 4 | Foto: Skärmdump: Facebook/Montage
Polisens inlägg fick stark kritik från hundvänner.

Djurvänner från hela Sverige rasade under torsdagen mot en hundannons på polisens Facebooksida. Texten beskrivs som ”osmaklig” och ”oseriös”.

– Man kanske kunde ha skrivit på ett annat sätt, säger polisen Stefan Hjertén.

”Priset är 6 000 eller högstbjudande. Det är först till kvarn som gäller.”

Så skrev Polisen djurärenden Västra Götaland på sin Facebooksida under torsdagen. Inlägget gällde försäljningen av 39 omhändertagna hundar, varav flera är valpar som är yngre än åtta veckor gamla.

Formuleringarna i inlägget har fått många djurvänner att rasa.

”Ögonen blöder”

”Något av det värsta jag läst! Ögonen blöder!”, skriver någon.

”Först till kvarn?! Högsterbjudande?!? Dom är väl inga möbler heller!”, skriver en annan.

Många ifrågasätter även vart pengarna går och om polisen ens bryr sig om att hundarna kommer till bra och hälsosamma hem.

”Här omhändertar de valpar och sen ska vem som helst få komma och köpa för ’först till kvarn gäller’. Så galet. Hoppas innerligt att valparna inte kommer i fel händer”, skriver en Facebookanvändare.

Foto: Skärmdump: Facebook
Polisens ursprungliga inlägg innan det ändrades.

Ville vara övertydlig

Stefan Hjertén hos polisen i Västra Götaland är den som skrev det kritiserade inlägget. Han förklarar att formuleringen kanske blev lite olycklig. Han säger att han ska fundera på att ändra i texten och ta bort vissa delar, exempelvis den om ”först till kvarn”.

– Man kanske inte hade behövt ta med det, men jag ville vara övertydligt, säger han.

Innan någon ens får titta på valparna måste personen bli godkänd i polisens lämplighetskontroll. Vid behov håller polisen även intervjuer med potentiella hundköpare.

– Först till kvarn innebär att om man vill ha möjlighet välja mellan många hundar ska man vara tidig. Den som först passerar systemet och kontrollen får välja hund först, säger han.

Tidigare ägarens kostnader

Om flera godkända köpare är intresserade av samma valp blir det budgivning. Pengarna från försäljningarna kommer att gå till att betala av den ursprungliga ägarens skuld till polisen för att de tar hand om hundarna efter omhändertagandet.

– Det kostar ursprungsägaren 150 kronor per dygn och hund. Vi har 39 hundar därifrån just nu och det är flera på gång eftersom två av tikarna är dräktiga. På åtta veckor hamnar man på sexsiffriga belopp som ägarna ska betala, säger han.

Gått runt i avföring

Hundarna omhändertogs nyligen från en uppfödare i Skaraborg. Då hade de gått runt i sin egen avföring under en längre tid och hade problem med tassarna.

– Om ingen kan ta hand om dem måste de avlivas, men jag hoppas att vi hittar nya ägare åt alla. Och självfallet är det viktigt att de kommer till bra hem, säger Stefan Hjertén.

Efter att Aftonbladet hört av sig om en intervju togs formuleringarna om ”högstbjudande” och ”först till kvarn” bort från inlägget.

ARTIKELN HANDLAR OM