Forskare: Hundar känner av elakhet

Hundarna på bilderna har inget samband med texten.
Hundarna på bilderna har inget samband med texten.

Att hundar är intelligenta är det nog ingen husse eller matte som tvivlar på. Hur pass insiktsfulla de fyrbenta vännerna verkligen är visar sig dock först nu. En ny studie visar nämligen att hundar kan se när människor är elaka mot varandra, skriver brittiska Metro.

I den japanska studien, publicerad i Neuroscience and Biobehavioural Reviews, ombads ett antal hundägare att spela upp ett förskrivet scenario inför sina hundar. Ägarna fick låtsas försöka öppna en behållare, misslyckas och sedan be två forskare om hjälp.

I varje scenario stod en av de två forskarna passivt och gjorde ingen ansats att göra något alls. Den andra forskaren antingen hjälpte hundägaren att öppna behållaren, eller låtsades aktivt och tydligt vägra.

Misstrodde otrevliga personer

Efter scenariot erbjöd båda forskarna hunden en godisbit. I de fall där den ena forskaren stått passiv medan den andra hjälpt till valde hundarna att acceptera godisbiten från båda forskarna lika ofta. Alltså föredrog de inte nödvändigtvis den mer hjälpsamma personen.

Efter de scenarier där den ena forskaren stått passivt medan den andra aktivt vägrat hjälpa till var situationen annorlunda. I dessa fall var hundarna mycket mer benägna att ignorera godiset från den ”otrevliga” forskaren och gå direkt till den som varit passiv. Hundarna verkade ogilla eller misstro den av forskarna som varit elak mot deras husse eller matte.

Det kan betyda att hundar är kapabla att bedöma när människor är otrevliga eller elaka mot varandra – och undviker personer som är det. Med andra ord kan det vara en bra idé att vara uppmärksam när din hund verkar misstänksam mot någon – och att själv försöka vara en trevlig prick om du vill att din hund ska tycka om dig.

Publisert: