Anklagas för att ha spionerat på Trump

Obamas säkerhetsrådgivare: ”Fullständigt falskt”

avTorbjörn Ek

NYHETER

Obamas säkerhetsrådgivare Susan Rice begärde att få Trump-medarbetare identifierade i hemliga säkerhetsrapporter.

Beviset för att Donald Trump övervakades, enligt republikaner.

– Det är fullständigt falskt, säger Rice enligt The Hill.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / AP
Donald Trump.

Donald Trump inledde tisdagsmorgonen med att dela en artikel från högerpopulistiska sajten Daily Caller på Twitter om att Barack Obamas säkerhetsrådgivare Susan Rice skulle ha beordrat politisk övervakning av Trump medan hon var i Vita huset.

I en intervju med MSNBC tillbakavisade Susan Rice påståendet.

– Anklagelsen är att anställda vid Obama-administrationen på något sätt använde underrättelser för politiska syften. Det är fullständigt falskt, sa Rice i intervjun enligt The Hill.

Efterfrågade avmaskering av Trump-medarbetare

I sin roll som säkerhetsrådgivare hade Susan Rice tillgång till underrättelsematerial där utländska personer övervakats. I de fall som amerikanska medborgare förekom i materialet utan att själva vara föremål för övervakning, har dessa enligt praxis hållits anonyma.

Under särskilda omständigheter har Rice kunnat efterfråga att att få reda på identiteten på de anonymiserade personerna. Vid minst ett tillfälle begärde Susan Rice att en specifik Trump-medarbetare skulle avmaskeras rapporterade Bloomberg i måndags, vilken omedelbart ledde till spekulationer om att Vita huset under Obamas ledning skulle ha använt informationen för att skada Trumps övertagande.

– Det var inte ovanligt, det var nödvändigt att då och då göra en sån efterfrågan. Jag kan inte påminna mig att jag har gjort det mer ofta efter valet, sa Rice i intervjun med MSNBC.

”Inget likhetstecken mellan avmaskning och att läcka”

– Påståendet, som vissa försöker föreslå, att efterfråga en amerikansk persons identitet skulle vara det samma som att läcka det, det är fullständigt falskt. Det finns inga likhetstecken mellan avmaskning och att läcka.

Donald Trump anklagade i början av mars Obamas administration för att ha avlyssnat honom. Efter Bloombergs artikel har flera republikaner hävdat att Rice begäran om att få namn avmaskerade är beviset.

– Om jag läser en rapport och känner att för att förstå om det här är signifikant eller inte, så måste jag veta vem den här amerikanska medborgaren är, så kan jag komma med en sån förfrågan, säger hon till MSNBC.

Hon betonade också att inget i Bloombergs artikel ger stöd åt Trumps påstående om att Obama avlyssnat Trumps bostad, Trump Tower.

– Det förekom ingen sån insamling eller övervakning riktad mot Trump Tower eller Trump-personer, på uppdrag av Vita huset. Det är viktigt att förstå, sa Rice i MSNBC-intervjun.