Terrorattacken i S:t Petersburgs tunnelbana

Minst 14 döda i terrordådet i S:t Petersburg

Av: 

Victor Stenquist

Alexandra Carlsson Tenitskaja

Gustaf Tronarp

NYHETER

Minst 14 personer dödades och omkring 50 skadades i en kraftig explosion i S:t Petersburgs tunnelbana på måndagen.

Enligt myndigheterna rör det sig om ett terrordåd. Den ryska underrättelsetjänsten ska ha känt till att ett angrepp planerades i staden.

Akbarzhon Jalilov, en rysk medborgare som är född i Kirgizistan, pekas ut som ansvarig för attacken.

Klockan 14.40 på måndagseftermiddagen, svensk tid, inträffade en explosion i tunnelbanan i centrala S:t Petersburg.

Detonationen ägde rum mellan tunnelbanestationerna Sennaja Plosjtjad och Teknologiska institutet. Den kraftiga smällen hördes av vittnen som befann sig på båda perrongerna, därför var det inledningsvis oklart om det handlade om en eller två explosioner. Säkerhetsstyrkorna meddelade senare att en annan bomb hade desarmerats i tunnelbanan.

Sammanlagt miste minst 14 personer livet till följd av dådet, som rubriceras som ett terrorattentat. Ytterligare minst 49 personer skadades.

Man från Kirgizistan pekas ut

Enligt den statliga nyhetsbyrån Interfax har en 23-årig man från Centralasien pekats ut som gärningsman. Han ska ha haft kopplingar till radikal islamism. Interfax rapporterar också att explosionen var ett självmordsdåd.

På tisdagsmorgonen kom rapporter om att gärningsmannen hette Akbarzhon Jalilov. Han ska ha varit en rysk medborgare, med rötterna i Kirgizistan. Uppgifterna om att han låg bakom dådet kommer från underrättelsetjänsten i det lilla centralasiatiska landet.

Kände till terrorplaner

Kort efter attacken publicerades övervakningsbilder på en skäggprydd man med hatt, som sades vara den misstänkte gärningsmannen. Han tog dock senare kontakt med polisen och nekade till all inblandning.

Tidningen Kommersant uppger att den ryska underrättelsetjänsten ska ha haft kännedom om att en terrorattack planerades i S:t Petersburg. Informationen ska ha kommit från en ryss som haft kontakt med terrorsekten IS. Än så länge har de uppgifterna dock inte bekräftats officiellt.

Tågföraren hyllas

När mannen som körde det aktuella tunnelbanetåget hörde hur det small i en av vagnarna bakom honom valde han att inte stanna. I stället körde han vidare till nästa station.

En talesman för polisen i S:t Petersburg, berömmer tågföraren för hans beslut att inte stanna tåget.

– Vi utesluter inte att det var avgörande för att antalet dödsoffer inte stigit ytterligare, säger Svetlana Petrenko till den privata tv-kanalen Ren TV.

Dödsfallen och skadorna begränsades endast till de personer som befann sig i vagnen där explosionen ägde rum.

Tunnelbanan stängdes av

Tunnelbanan i S:t Petersburg är en av de mest trafikerade i Europa och den i särklass viktigaste kollektivtrafiksystemet i mångmiljonstaden. Alla de drabbade stationerna är centralt belägna.

Alla tunnelbanestationer i S:t Petersburg stängdes under eftermiddagen av. Även området kring de två drabbade stationerna spärrades av helt av polis, vilket ledde till omfattande trafikproblem.

Under måndagen var all övrig kollektivtrafik i staden gratis.

Putin hedrade offren

President Vladimir Putin – som själv är född och uppvuxen i staden – framförde sina kondoleanser till de drabbade familjerna. Under måndagskvällen besökte han platsen för dådet och lade ner blommor för att hedra offren.

Ryska myndigheter i S:t Petersburg sattes i katastrofberedskap efter detonationen, enligt stadsförvaltningen.

S:t Petersburgs borgmästare har utlyst tre dagars sorg, med start på tisdagen.

Inga uppgifter om svenskar

Enligt svenska generalkonsulatet finns inga uppgifter om att några svenskar har drabbats av dådet. Svenskar som befinner sig i området uppmanas att höra av sig till sina anhöriga.

Flera utländska regeringar har framfört sina kondoleanser till den ryska efter explosionen. Bland dem finns den tyska regeringen, amerikanska ambassaden i Ryssland, Moldaviens president och Europarådets ordförande.

USA:s president Donald Trump har talat med sin ryske kollega, och lovat ”fullt stöd” efter attacken.

Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör, beskriver bilderna från tunnelbanan som ”hjärtskärande”.

– Ni kan vara säkra på att USA kommer att stötta Ryssland i att besegra dessa extremister som fortsätter att skada oskyldiga människor, säger hon i ett uttalande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattacken i S:t Petersburgs tunnelbana

LÄS VIDARE

”Ryssland har förklarat krig mot terrorismen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i S:t Petersburgs tunnelbana

Ryssland

Vladimir Putin

Terrorism

Sankt Petersburg

Tunnelbanan