Varningen: Tung blötsnö, blåst och blixthalka

NYHETER

Snöoväder väntar när ett lågtryck från Atlanten rör sig in över Sverige under natten mot onsdagen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall över större delen av landet.

– Det kan bli tung blötsnö, säger Nitzan Cohen, meterolog på Foreca.

Trafikverket har ökat sin beredskap för att hantera morgontrafiken.

1 av 2 | Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
Lastbil och buss i krock lv 205 vid Hällefors.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i mellersta, stora delar av södra Sverige samt Västernorrlands och Västerbottens län. Skåne och östra delarna av Götaland ser ut att klara sig undan snön.

Lågtrycket kommer in från norra Atlanten över Sverige under natten mot onsdagen och kan ställa till med stora besvär på morgonen.

Flera centimeter blöt snö väntas då falla i de områden där SMHI varnar. I Dalarna, Örebro och Värmland kan det falla upp till 15 centimeter. På sina håll kan det även falla regn på de kalla vägarna, regn som sedan övergår i snö.

Trafikverket: ”Det är en utmaning”

– I västra Sverige är det osäkert om nederbörden kommer som regn eller tung blötsnö, säger Nitzan Cohen, meterolog på Foreca.

Även om det inte blir blötsnö så kan det bli halt när regnet landar på kalla vägar. På tisdagsmorgonen inträffade många trafikolyckor över hela landet, som orsakades över såväl snömodd som blixthalka på snöfria vägar.

I Värmland och Örebro föll snön tungt. Utanför Grythyttan kolliderade en skolbuss med en tankbil. Ingen av de 25 passagerarna skadades.

Att det är så osäkert hur nederbörden kommer landa på vägarna gör det också svårt för Trafikverket att planera halkbekämpningen.

– Vi vet ju inte hur det blir förrän det landat på vägen, säger Bengt Olsson, kommunikationschef på Trafikverket.

I östra Sverige råder höjd beredskap.

– När det är nylandat får man ta det lite lugnt, förarna måste en egen bedömning på. Dessutom kan det vara stora lokala skillnader, det kan skilja 3–4 grader på några hundra meter, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

”Mycket hårda vindbyar”

Väderprognosen visar enstaka plusgrader i södra Sverige imorgon när lågtrycket drar in. Senare på dagen väntas sol och töväder i södra och mellersta Sverige. Då kan det istället komma att bli ordentligt blåsigt.

– Från mitt på dagen är det blåsigt i Götaland, det kan vara hårda vindbyar eller lokalt mycket hårda, säger meterologen Nitzan Cohen.

På haven utanför Sveriges kuster är en klass 1-varning utfärdad för vindar i kulingstyrka. Det innebär fara för fritidsbåtar och mindre yrkesfartyg, enligt SMHI.

Blåsten tillsammans med snövädret lär ställa till med problem I Västernorrland och Västerbotten, enligt Forecas meterolog.

– Blåsten vid kusten gör att det blir ett mer definitivt varningsläge, säger Nitzan Cohen på Foreca.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder