Australien

Lagförslaget: Inget vaccin – ingen förskola

Av: 

Christina Smedbakken

Personerna på bilderna har inget samband med texten.
Personerna på bilderna har inget samband med texten.

NYHETER

Den australiska regeringen vill förbjuda ovaccinerade barn att gå på förskola, skriver Independent.

– Du riskerar inte bara ditt eget barns liv, utan även alla andra barns liv, säger premiärminister Malcolm Turnbull till News Corp.

De föräldrar som inte vaccinerar sina barn ska inte heller kunna placera dem på förskola. Det är ett lagförslag som just nu drivs av den australiska regeringen.

Landets premiärminister Malcolm Turnbull kontaktade nyligen ledarna för de olika delstaterna för att försöka få till nationella lagar som skyddar små barn från smittsamma sjukdomar.

Vaccinmotstånd ingen ursäkt

Förhoppningen är att en sådan lag ska leda till att fler barn vaccineras. Malcolm Turnbull planerar att ta upp förslaget på landets nästa samlade regeringsmöte.

”Jag föreslår att vi kommer överens om att tillämpa en gemensam lagstiftning som utesluter barn som inte är vaccinerade från förskolan, såvida de inte har medicinska dispens”, skriver han och fortsätter:

”Motstånd mot vaccinering är inte en legitim ursäkt för undantag. Föräldrar måste kunna lita på att deras barn är säkra när de befinner sig på förskolan. Föräldrar måste förstå att om deras barn inte är vaccinerat kommer det att nekas tillträde eller inskrivning.”

– Om du inte vaccinerar ditt barn riskerar du inte bara ditt eget barns liv utan även alla andra barns liv, säger Turnbull till det australiska mediaföretaget News Corp enligt Independent.

”Skydda barnen”

Australien har sedan tidigare en lag som nekar föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn vissa familjebidrag, rabatter och skattelättnader. Dessa familjer går sammanlagt miste om upp till 15 000 australiensiska dollar per barn – motsvarande drygt 100 000 svenska kronor, enligt The Daily Telegraph.

I nuläget vaccineras 93 procent av barnen i Australien mot vanliga barnsjukdomar såsom mässling, påssjuka och röda hund. Regeringen vill genom de föreslagna åtgärderna höja siffran till 95 procent. Denna nivå behövs för att stoppa infektionssjukdomar och skydda barn som är för unga för att vaccineras eller inte kan vaccineras av medicinska anledningar, skriver New Scientist.

– I slutändan handlar det om att skydda barnen mot fruktansvärda sjukdomar som är både plågsamma och potentiellt i vissa fall tragiska, säger landets hälsominister Greg Hunt till kanalen Seven Network enligt Independent.

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför är det viktigt att vaccinera sig mot mässling

ÄMNEN I ARTIKELN

Australien

Vaccin

Malcolm Turnbull

Mässling

Barn & unga

Föräldraskap

Barns hälsa