Trumps regering: ”USA fördömer terrorattacken i Stockholm”

Världens ledare sörjer med Sverige – USA erbjuder hjälp med utredningen

NYHETER

WASHINGTON. Efter attacken i Stockholm: Världens ledare sörjer med Sverige.

Och nu erbjuder Donald Trumps regering sin hjälp i utredningen.

– Vi står redo att erbjuda vilken hjälp Sverige än må behöva i utredningen av den här brutala och meningslösa attacken, säger en talesperson för USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

1 av 13

Donald Trumps regering sänder sina kondoleanser via ett uttalande från USA:s utrikesdepartementet, och erbjuder också svenska myndigheter sin hjälp med utredningen.

Brevet inleds med orden ”USA fördömer starkt dagens terroristattack i hjärtat av Stockholm, Sverige” och fortsätter:

”Vi vill uttrycka våra djupaste kondoleanser till dem vars nära dödats och vår förhoppning om ett snabbt tillfrisknande för alla skadade. Attacker som denna är till för att sprida skräck, men istället stärker de vår beslutsamhet att bekämpa terrorism världen över. USA och Sverige är hängivna samarbetspartners i den striden och vi står redo att erbjuda vilken hjälp Sverige än må behöva i utredningen av den här brutala och meningslösa attacken.”

Flera världsledare har reagerat med fasa över den misstänkta terrorattacken i Stockholm under fredagen.

– En av Europas mest levande och färgglada städer tycks ha attackerats av dem som önskar den, och hela vårt sätt att leva, illa. Vi står sida vid sida i solidaritet med Sveriges befolkning och svenska myndigheter kan räkna med att Europakommissionen stöttar dem på alla sätt vi kan, säger Europakommissionens president Jean-Claude Juncker enligt Reuters.

EU-rådets ordförande Donald Tusk twittrade:

”Mitt hjärta är med Stockholm den här eftermiddagen. Mina tankar går till offren för dagens hemska attack och deras familjer och vänner”.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har under dagen ringt Stefan Löfven och uttryck sina kondoleanser och det tyska folkets sympatier, uppger den tyska regeringens talesperson Steffen Seibert i ett inlägg på Twitter.

Han skriver också: ”Våra tankar är med Stockholm befolkning, de skadade, släktingar, räddningstjänst och polis. VI står tillsammans mot terrorismen”.

I Frankrike kom under eftermiddagen besked om att Eiffeltornet släcks ner under kvällen i solidaritet med attacken i Stockholm. President Francois Hollande uttryckte sin skräck och vrede över attacken, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Frankrike uttrycker sina sympatier och sin solidaritet med offrens familjer och med alla svenskar, lyder ett uttalande från Frankrikes regering.

Ledarna för våra nordiska grannländer har också reagerat starkt mot attacken i Stockholm.

– Det gör ont djupt i mitt hjärta att våra svenska bröder och systrar har utsatts för en sån fruktansvärd attack, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i ett uttalande som citeras av Reuters.

Den finska statsministern Juha Sipila skriver på Twitter:

”Fruktansvärda nyheter från Stockholm. Våra tankar är hos våra grannar och vänner i Sverige.”

Också Norges statsminister Erna Solberg uttryckte sin bestörtning på Twitter:

”Chockerad av de fruktansvärda attackerna mitt i Stockholm. Vårt brödrafolk har drabbats och vi är med er i er sorg nu” skriver hon.

Indiens president Pranab Mukherjee skrev också på sitt officiella Twitter-konto:

”Chockerade av attacken i Stockholm. Uppriktiga kondoleanser till offrens familjer och Sveriges folk och regering”.

Rysslands president Vladimir Putin skickar sina kondoleanser till vår svensk kung.

"Ers majestät, var vänlig att ta emot våra djupaste kondoleanser för de tragiska konsekvenserna av terrorattacken i Stockholm. Folket i vårt land känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens förfärligheter. I den här svåra timman lider ryssarna tillsammans med det svenska folket", hälsar Putin i ett telegram enligt ryska nyhetsbyrån Interfax, som nyhetsbyrån TT citerar.

Konstantin Kosatjov, ordförande i det ryska överhusets utrikesutskott, kommer däremot med syrliga kommentarer, enligt TT.

– Vi sörjer tillsammans med Sverige. Vi är redo för samarbete. Men Sverige är inte det. Det ligger på riksdagsledarnas och partiernas samveten, eftersom de konstant avvisat alla förslag om kontakt, säger Kosatjov till Interfax.