Facebook öppnar för ”ogilla”-knapp

Foto: Skärmdump: Facebook/TT/Montage
Facebook testar nya emoji-funktioner
NYHETER

Nu testar Facebook den omdiskuterade ”ogilla”-knappen – i alla fall i chatprogrammet Messenger, skriver teknologisajten Techcrunch.

Debatten kring ”ogilla”-knappens vara eller icke vara har i perioder gått varm på Facebook. Företaget själva har länge hållit fast vid sitt beslut att inte ha ”tummen ned” som en reaktionsfunktion på sajten. Motiveringen har varit att man inte vill bidra till negativ stämning i användarnas nyhetsflöden. Nu ser det dock ut som att Facebook börjat backa på sitt beslut – i alla fall när det kommer till chatprogrammet Messenger.

Olika emojis

Facebook testar just nu en ny funktion för reaktioner i Messenger. När användaren pekar på ett meddelande i den nya chatten dyker det upp en meny för emojis. Där kan man välja mellan olika ikoner att markera meddelandet med. Förutom de ikoner vi redan är vana vid från det vanliga Facebookflödet finns här även den omdiskuterade ”ogilla”-knappen med.

Tänkt som ett ”nej”

Enligt Facebook är den nedåtpekande tummen främst tänkt att vara ett ”nej”-svar. Om någon i chatten ställer en fråga kan den betyda nej, medan tummen upp betyder ja. De berättar dock för Techcrunch att de är medvetna om att många kommer att se den som en ren ”ogilla”-knapp.

– Vi testar alltid nya sätt för att göra Messenger roligare och mer engagerande. Det här är ett litet test där vi låter folk välja den emoji som bäst representerar deras känslor gentemot ett meddelande, säger en av Facebooks representanter till Techcrunch.

I nuläget är det bara en mindre grupp utvalda testpersoner som fått tillgång till funktionen. Det är ännu inte klart när eller om den kommer att bli tillgänglig för resten av användarna.