Kvinna gripen misstänkt för inblandning i lönnmordet

1 av 5
NYHETER

På tisdagen lönnmördades Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam.

Exklusiva bilder från flygplatsen visar bilder på kvinna som misstänks ligga bakom dådet.

Nu uppger Reuters att en kvinna har gripits misstänkt för inblandning i mordet.

Halvbrodern till Nordkoreas ledare förgiftades på en flygplats i Malaysia av två kvinnliga nordkoreanska agenter.

På onsdagen rapporterar Reuters att en kvinna har gripits på flygplatsen i Kuala Lumpur. Hon är nu misstänkt för inblandning i mordet.

Kim Jong-nam ska ha befunnit sig på en terminal för att ta ett flyg till Macau på måndagen. Någon ska ha tagit tag i hans ansikte bakifrån varpå Kim Jong-nam kände sig snurrig och sökte hjälp, uppger Malaysisk polis för Reuters.

– Än så länge finns det inga misstänkta. Men vi har startat en utredning och kommer att titta på en del spår som skulle kunna ge oss ledtrådar, sa Fadzil Ahmat, presstalesman hos polisen i Malaysia på tisdagen.

Bild på misstänkt kvinna har släppts

Enligt de första uppgifterna ska två kvinnor som misstänks vara nordkoreanska agenter, ha legat bakom lönnmordet.

På onsdagen fick den malaysiska tidningen Malay mail tillgång till exklusiva bilder från övervakningskameran på flygplatsen. Bilderna visar en ung kvinna som lämnar flygplatsen i en taxi. Med sig har hon en påse med okänt innehåll.

Malaysisk polis har ännu inte bekräftat om kvinnan på bilden som Malay mail har, varit inblandad.

– Efter att ha sett bilderna från övervakningskameran kan vi bara bekräfta att det finns en misstänkt kvinna, säger en poliskälla.

Hade stående order om mord på sin bror

Den sydkoreanska staten bekräftar även att den nordkoreanska ledarens halvbror blivit förgiftad. Efter samtal med agenter uppger Sydkorea också att Kim Jong-un hade en ”stående order” sen 2012 om att få sin halvbror lönnmördad, rapporterar Reuters.

– Om vi får bekräftat att mordet på Kim Jong-nam beställdes av den nordkoreanska regimen, skulle det tydligt bekräfta brutalitet och bristen på medmänsklighet hos Kim Jong-uns regim, ska den sydkoreanska premiärministern Hwang Kyo-ahn ha sagt under ett säkerhetsmöte.

Skulle ta över landet - ansågs inte lämplig

Kim Jong-nam, den äldre av de två nordkoreanska bröderna, har levt i exil efter att ha flytt Nordkorea. Enligt tidigare uppgifter ska han ha levt under hot om avrättning. AFP uppger att han gjort sig känd som en förespråkare för reformer i Nordkorea och varit kritisk mot ledardynastin.

Kim Jong-nam räknades länge som den som skulle ta över efter fadern Kim Jong-il. Men när han blev påkommen att med falskt pass ta sig in i Japan för att besöka Disneyland 2001 ansågs han inte längre lämplig, skriver AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM