Han är näste man att dras in i skandalen

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Matt Rourke / AP TT NYHETSBYRÅN

Paul Manafort var chef för Donald Trumps valkampanj.

Han har tidigare varit pr-rådgivare för en rad utländska diktatorer.

Nu utreds han av – bland andra – CIA, FBI och NSA.

  • Paul Manafort är en av Washingtons veteraner inom politisk kommunikation. Han har jobbat för presidenter och kandidater som Gerald Ford, Ronald Reagan, George W Bush och Bob Dole.

  • Hans lobbyfirma BMSK har även haft uppdrag för utländska diktatorer som Ferdinand Marcos (Filippinerna) och Mobutu Sese Seko (dåvarande Zaire) samt den pakistanska säkerhetstjänsten ISI. BMSK har listats som en av de fem mest aktiva pr-byråerna som jobbar för regimer som kränker mänskliga rättigheter. Manafort har också samarbetat med den ukrainske ledaren Viktor Yanukovych.

  • Donald Trump rekryterade Paul Manafort som chef för hans valkampanj. Dagen före Trump tillträdde avslöjade New York Times att Manafort utreds av en rad myndigheter för sina kopplingar till Ryssland. Och den 15 februari kom nya uppgifter: Donald Trumps kampanjstab – och flera av hans närmaste rådgivare, inklusive Manafort – hade tät kontakt med Rysslands underrättelsetjänst under valrörelsen.

  • Samtalen ska ha skett samtidigt som Ryssland genomförde hackerangrepp i syfte att påverka valet. Enligt tjänstemännen ska det ha presenterats bevis i form av avlyssnade telefonsamtal och detaljerade samtalslistor.

  • Paul Manafort försvarar sig i New York Times, en av tidningarna som rapporterar om samtalen. Han beskriver anklagelserna som ”absurda”. ”Jag har ingen aning om vad det här syftar på. Jag har aldrig medvetet talat med ryska agenter och jag har aldrig varit involverad i något som har med den ryska regeringen, eller Putin, eller något annat av detta att göra”, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE