Nordkorea övar för USA-attack

avGustaf Tronarp, Linn Dahlgren

Nordkorea har avfyrat robotar, för att öva inför en attack på USA:s militärbaser i Japan.

Japan och USA kräver nu att FN:s säkerhetsråd håller krismöte.

– Vi uppmanar Nordkorea att upphöra med både sina kärnvapentest och sina bomber. Det här bidrar till ytterligare spänningar i området, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Samtidigt har USA transporterat det kontroversiella missilsystemet Thaad till Sydkorea.

Arkivbild.

Fyra ballistiska robotar ska ha avfyrats ”nästan samtidigt”, enligt diktaturens regimtrogna nyhetsbyrå KCNA. Tre av dem ska ha slagit ner i Japanska sjön, inom japanskt territorium.

Syftet var att öva för att kunna attackera amerikanska militärbaser i Japan. Diktatorn Kim Jong-Un ska själv ha givit ordern att skjuta robotarna som uppges ha en räckvidd omkring hundra mil.

Bygger försvar i Sydkorea

Det är andra gången som nordkoreanska robotar har slagit ner i japanskt vatten. Även i augusti avfyrade diktaturen missiler.

Som svar på det nordkoreanska hotet placerar USA nu det avancerade robotförsvarssystemet Thaad i Sydkorea. Nyhetsbyrån AP rapporterar att avfyrningsenheter och andra delar redan är på plats i landet. Planen är att systemet ska vara i full funktion inom ett år.

Nordkorea, Kina och Ryssland har varit mycket kritiska till robotsamarbetet. Representanter för USA och Sydkorea har dock slagit fast att systemet enbart kommer att användas i försvarssyfte, och inte hotar Peking eller Moskva.

FN håller krismöte

De nordkoreanska missiltesten har väckt starka reaktioner i omvärlden.

– Vi måste fortsatt hålla fast vid våra sanktioner och vår politik och vi behöver fortsatt också protestera mot den här typen av insatser. Vi uppmanar Nordkorea att upphöra med både sina kärnvapentest och sina bomber. Det här bidrar till ytterligare spänningar i området, säger Margot Wallström (S) till TT.

USA och Japan kräver att FN:s säkerhetsråd kallas in till ett krismöte. Det mötet ska hållas under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Detta visar tydligt att hotet från Nordkorea har stigit till en ny nivå, säger Japans premiärminister Shinzo Abe.

– Upprepade uppskjutningar av Nordkorea är en allvarlig, provocerande handling när det gäller säkerhet, och bryter klart mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Vi kan aldrig tolerera detta, säger premiärminister Abe.

Även Ryssland kritiserar provskjutningarna.

– Vi är allvarligt oroade. Den här typen av åtgärder leder till ökade spänningar i regionen, säger president Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov.

Nordkorea är förbjudet att använda just ballistiska robotar, efter flera FN-resolutioner. FN:s generalsekreterare Antònio Guterres kritiserar agerandet.

– Generalsekreteraren upprepar sin uppmaning till Nordkoreas ledning att avstå från ytterligare provokationer och återgå till full överensstämmelse med sina internationella förpliktelser, säger generalsekreterarens talesperson Farhan Haq.

”Trump kan tvingas agera”

Det senaste halvårets testskjutningar och Nordkoreas strävan mot att ha kärnvapenmissiler med tillräcklig räckvidd för att nå ända till USA sätter press på USA:s president Donald Trump.

Barack Obamas administration använde främst sanktioner mot Nordkorea och ska också ha försökt utföra cyber- och elektroniska attacker mot Nordkoreas missilprogram, enligt New York Times. Men inget av detta fick stopp på Pyongyang.

Nu kan president Donald Trump blir tvungen att agera på grund av Nordkoreas provokationer, menar Victor Cha, före detta rådgivare i Vita huset om Asienfrågor.

– Just nu har de inget val. De har redan haft två missiltester och sedan användandet av ett kemiskt vapen på en flygplats, säger Victor Cha till AP.

Nordkorea misstänks också för lönnmordet på Kim Jong-Uns halvbror förra månaden. Diktatorns 45-årige bror Kim Jong-Nam mördades med nervgas på en flygplats i Malaysia.

ARTIKELN HANDLAR OM