Prostituerade och Lady Gaga-biljetter i amerikansk flott-skandal

1 av 3 | Foto: US NAVY
Amiral Bruce Loveless är en av de som misstänks vara inblandade i skandalen.
NYHETER

Den amerikanska flottan skakas av ”en episk” skandal.

Nio aktiva och pensionerade anställda, inklusive en amiral, åtalas i den så kallade ”Fat Leonard”-härvan.

De anklagas för att ha tagit emot lyxresor, middagar, ”karuseller med prostituerade” – och Lady Gaga-biljetter.

I centrum för skandalen står Leonard Glenn “Fat Leonard” Francis, en Singaporebaserad leverantör till flottan. Han ska ha fått fördelar gentemot konkurrenterna om olika avtal.

I utbyte har han försett ett flertal anställda i flottan med en sällan skådad tirad av mutor och tjänster.

Under en dag i Manila i maj 2008 deltog fem av de åtalade i en ”galen flerdagarsfest” på Shangri-La Hotel. Festdeltagarna tömde hela hotellets Dom Pérignon-lager och hade en ”roterande karusell med prostituerade”, skriver Washington Post.

Lady Gaga-biljetter

Under ett annat besök i Manila, i februari 2007, arrangerade Fat Leonard en fest i hotellets ”MacArthur-svit”, där deltagarna enligt åtalet använde autentiska prylar som tillhört generalen – och hjälten från andra världskriget – Douglas MacArthur under sexakterna.

Gruppen som mutades av Fat Leonard kallade sig bland annat ”The Wolfpack” och bokade resor och lyxhotell under falskt namn. I mutorna ingick även Lady Gaga-biljetter, klockor värda 220 000 kronor, kubanska cigarrer och Cognacflaskor för 17 000 kronor styck.

”Ett förräderi”

Skandalen har skakat flottan i dess grundvalar och kallas den största i dess historia. Totalt omfattas 200 personer, varav 30 amiraler, av undersökningen. Fat Leonards mutor misstänks uppgå till miljontals dollar.

I torsdags erkände en av amiralerna, Robert Gilbeau, att han var skyldig till att ha tagit emot mutor. Att en amiral ställs inför rätta har bara hänt en gång sedan andra världskriget.

– Det här är ett förräderi av episka proportioner mot den amerikanska flottan och det ska ha utförts av flottans högst rankade officerare, säger åklagaren Alana Robinson i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM