Hemtjänsten kom inte – missade begravning

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
1 av 3

Tova Olsson Forslund och hennes kusin hade känt varandra hela livet. Ändå fick hon ingen chans att ta ett sista farväl under torsdagens begravning – hemtjänsten dök nämligen aldrig upp.

– Det känns fruktansvärt. Jag har fått sitta och tänka på henne här hemma istället, säger Tova.

Tova Olsson Forslund, 41, från Sandviken är beroende av den kommunala hemtjänsten. Hon är synskadad, har problem med ryggen och svårt att gå. Hon behöver hjälp med städning, tvätt och disk. Hon har även diabetes och behöver hjälp med medicineringen.

– Jag är synskadad och kan inte ställa in insulinsprutan och räkna tabletterna själv. Jag har svårt att gå i trappor och ser inte knapparna på hushållsmaskiner. Två dagar i veckan får jag hjälp att duscha, säger Tova.

Dök aldrig upp

Under torsdagen skulle Tova på sin kusins begravning. Kvinnorna hade känt varandra hela livet och Tova ville ta avsked. Innan avfärd behövde hon hjälp att komma ned för trappan, kontrollera insulinnivåerna samt få i sig mediciner och frukost. Hon behövde även hjälp att få in rullstolen i bilen.

Hemtjänsten skulle komma till Tova halv tio för att hon skulle hinna till begravningen klockan elva. De dök dock aldrig upp.

– Jag ringde halv elva och frågade var de tagit vägen. De sade att de skulle skicka någon, men hade de gjort det då hade jag ändå inte hunnit. Det var för mycket som behövde göras, säger Tova.

Tova är beroende av hemtjänsten och missade begravningen när de inte kom.
Foto: Pernilla Wahlman
Tova är beroende av hemtjänsten och missade begravningen när de inte kom.

Hon kom alltså aldrig till begravningen.

– Jag har fått sitta och tänka på henne här hemma istället. Jag mår fruktansvärt dåligt över att jag inte fick ta ett sista farväl, säger hon.

En vecka utan dusch

Tovas hemtjänst har uteblivit även tidigare. Ibland har det gått en hel vecka mellan duscharna. Hennes cancersjuke make försöker hjälpa till, men de vet inte hur länge han har kvar att leva. Det palliativa teamet – ansvariga för vård i livets slutskede – är inkopplat.

– När hemtjänsten inte dyker upp är det min man som får försöka hjälpa mig, men han har inte så mycket kraft kvar och orkar inte. Jag måste ju ha deras hjälp, säger Tova.

”Jättetråkigt att det händer”

Johanna Ågren, enhetschef vid hemtjänsten i Sandviken, bekräftar att Tovas duschassistans uteblivit vid åtminstone ett tillfälle. Hon bekräftar även att Tova missade begravningen.

– Jag vet att det inträffat och såklart är det jättetråkigt att det händer. Vi kommer att utreda det som har hänt. På grund av sekretessen vill jag inte uttala mig mer, säger hon.

För Tovas del är förtroendet för hemtjänsten förbrukat.

– Jag känner mig arg och ledsen. För hemtjänsten känner jag ingen tillit alls längre. Jag litar inte på dem och känner just nu att jag inte vill ha hit dem mer över huvud taget, säger hon.

Publicerad: