Bildt till Trump: ”Skippa golfen och kom hit”

Donald Trump svartmålar Sverige för att få stöd att stänga USA:s gränser – det skriver Carl Bildt i en debattartikel i Washington Post.

Att Sverige kollapsar under tyngden av massiv invandring är inte en bild som delas av den förre statsministern.

”Om det inte skulle väcka en sådan uppståndelse så skulle jag be honom att skippa en av sina golfhelger och komma hit och se med egna ögon”, skriver Bildt.

”Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt?”

Det var Carl Bildts första reaktion på Donald Trumps utspel om Sverige.

Donald Trump baserade uttalandet om flyktingsituationen i Sverige på ett ifrågasatt inslag på tv-kanalen Fox News. Men trots kritiken håller den amerikanske presidenten fast vid bilden av att skenande kriminalitet har krossat den svenska idyllen.

– Folket där borta förstår att jag har rätt. Det är bara att titta på vad som händer, sa Donald Trump i ett tal på fredagen.

Nu har Sveriges förre stats- och utrikesminister, numer handelsresande i fred och frihet, Carl Bildt formulerat ytterligare mothugg.

”Jag misstänker att hans faktiska kunskap om ämnet är extremt begränsad”, skriver Carl Bildt i en debattartikel som publicerats i Washington Post.

Artikeln heter ”Sanningen om invandrare i Sverige”. I texten menar Bildt att det ”beklagligt att Trump svartmålar Sverige”.

Han anklagar Donald Trump för att använda en nidbild av Sverige som slagträ i den amerikanska politiken, i syfte att få stöd att stänga USA:s gränser för asylsökande.

”Om det inte skulle väcka en sådan uppståndelse så skulle jag be honom att skippa en av sina golfhelger och komma hit och se med egna ögon”, skriver Carl Bildt.

Trump skulle inte finna ett paradis, enligt Bildt.

”Alla länder har sina utmaningar. Men han skulle få se ett av samtidens mest levande och uppfinningsrika små länder”.

Carl Bildt drar paralleller till när Sverige tog emot människor som flydde kriget på Balkan under 1990-talet.

”Det visade sig gagna vårt samhälle och är en del av Sveriges framgångssaga”, skriver Carl Bildt i Washington Post.

Publisert:

LÄS VIDARE