Fox News släppte fram okänd Bildt

Nils Bildt dök upp som sakkunnig i Fox News.
Nils Bildt dök upp som sakkunnig i Fox News.

Den utvandrade svensken Nils Bildt är dömd för våldsbrott i USA.

I Fox News uttalar han sig om kriminalitet kopplad till invandring i Sverige.

Han presenteras som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare” – men är inte känd av vare sig Försvarsmakten eller UD, skriver DN.

”Det var Fox News redaktör som använde den titeln”, skriver Nils Bildt i ett mejl till Metro.

På sitt kampanjmöte i Florida förra helgen nämnde Donald Trump flera europeiska länder och städer som han anser har problem orsakade av invandring.
– Vi måste hålla vårt land säkert. Titta vad som hänt i Tyskland. Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? De har tagit in mycket folk, de har problem som de inte trodde var möjliga. Titta vad som händer i Bryssel, titta vad som händer i hela världen, titta vad som händer i Nice, titta vad som händer i Paris.

Tyskland, Bryssel, Nice och Paris är alla platser som under de senaste två åren drabbats av stora terrordåd, men beträffande Sverige var det till en början oklart vad presidenten syftade på. Senare meddelade han att han sett ett tv-inslag som handlade om Sverige och invandring i den konservativa tv-kanalen Fox News.

”Kan inte hitta någon Nils Bildt”

På torsdagen diskuterades Sverige återigen i Fox News. Inbjuden som expert till profilen Bill O’Reillys program var en man vid namn Nils Bildt som uttalade sig om problem med kriminalitet i svenska storstäder och förorter. Han presenterades som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”, men är enligt DN inte känd av vare sig Försvarsmakten eller UD.

– Nej, han arbetar inte på UD, bekräftar Sofia Karlberg, presskommunikatör på UD, för Aftonbladet.

– Jag kollade för säkerhets skull i vår interna telefonkatalog och jag kan inte hitta någon Nils Bildt där. Det finns ingen Bildt över huvud taget, säger Sofia Karlberg.

Våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak

På Försvarsmakten uttalar sig en person vid namn Marie Pisäter.

– Vi har ingen talesperson som heter så, säger hon till DN.

Nils Bildt är son till ridsportprofilen Sven Tolling och bytte namn till Bildt 2003. Han utvandrade från Sverige 1994 och driver numera flera säkerhetsföretag i USA, skriver DN.

Enligt tidningen dömdes han i november 2014 till ett års fängelse av en distriktsdomstol i Arlington General District Court i Virginia. I juni samma år hade han gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak då han även hotat tjänstemannen i fråga, skriver DN.

”Hade själv ingen kontroll”

I ett mejl till Metro skriver Nils Bildt att han fick fel titel i Fox News inslag.

”Jag deltog i Bill O’Reillys program på Fox News, det var Fox News redaktör som använde den titeln – jag hade själv ingen kontroll över deras val av titel. Jag är en oberoende analytiker baserad i USA. Jag hoppas det förtydligar saken.”

Han har dock inte kommenterat domen mot honom.

I ett Twitter-meddelande till Fox News skriver Johan Wiktorin, försvarsanalytiker med bakgrund på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, att Nils Bildt inte är känd som en expert i hans kretsar: ”Åtminstone inte på nationell säkerhet.”

– Det är en oroväckande trend när vi framställs i amerikanska medier som ett problemland, säger han till DN.

Publisert:

LÄS VIDARE