Ica slutar sälja kaffe från Gevalia – för dyrt

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:

Ica slutar sälja flera sorters kaffe från leverantören Gevalia – för att det är för dyrt.

– Vi tycker inte de gjort vad de kan för att pressa priserna, säger Anna Hedström, presschef på Ica, till tidningen Expressen.

Nu slutar Ica sälja flera sorters kaffe från Gevalia.
Foto: TT
Nu slutar Ica sälja flera sorters kaffe från Gevalia.

På tisdagen kom beslutet – matvarukedjan Ica slutar sälja flera sorters kaffe från Gevalia. Ica menar att en smyghöjning av priserna pågått en tid genom att förpackningarna gjorts om – och då blivit mindre.

Omkring 30 procent av Gevalias volymer försvinner nu från hyllorna på Ica. Matjätten tycker helt enkelt att kaffet blivit för dyrt.

– De har höjt priset utan rimliga skäl, säger Anna Hedström, presschef på Ica, till Expressen.

Får fortfarande beställas

Ica sätter p för leveranserna från centralt håll, men det står fortfarande fritt för enskilda Ica-handlare att beställa in de bortplockade Gevalia-sorterna, exempelvis direkt från Gevalia.

Anna Hedström tror dock inte att handlarna kommer låta sig frestas.

– Det brukar ligga i de flestas intresse att pressa priserna och inte ha för dyra produkter på hyllorna. Vi tycker inte Gevalia har gjort vad de kan för att pressa priserna, säger hon.

Dialogen pågår

Prishöjningen på kaffet ligger på 12 till 15 procent. Enligt Expressen anser Ica att det inte motiveras av en höjning av råvarupriset på kaffe i världen.

Joanna Mossberg, Gevalias presskontakt, vill inte säga om priserna kommer att sänkas i framtiden. Men hon säger att det i denna stund pågår en dialog mellan kaffeleverantören och matjätten.

– Vi hoppas kunna se alla Gevalias produkter på Icas hyllor snart igen. Det är en av Sveriges mest älskade produkter och vi hoppas att detta löser sig, säger hon till tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN