Max, 24, åkte motorcykel i skogen – fick gren igenom benet

1 av 4 | Foto: Privat
Max fick en gren i benet när han åkte motorcykel i skogen.
NYHETER

Max var ute och åkte motorcykel på en bana i skogen – helt plötsligt small det till. En gren hade trängt sig in i hans ben.

– Läkarna sa att de aldrig sett något liknande, säger han.

Max Lindahl sysslar med motorsporten Enduro där man kör i terräng. På lördagen var han ute och körde motorcykel på en terrängbana i skogen i Arboga med sina vänner. Han har åkt där flera gånger och känner till vägen. När det kom en vänsterkurva så gasade han – och då small det till.

– Jag stannade hojen. Så såg jag att det en gren som stack ut två centimeter ur benet. Jag försökte rycka ut den men sen fattade jag att den satt längre in, säger han och fortsätter:

– Jag hörde när grenen gick av. Den måste varit gömd i snön.

Max, som hade ont och inte kunde röra sig, fick invänta de andra som kunde hjälpa honom till en plats där ambulansen kunde hämta honom. Han fördes till Örebro sjukhus där läkarna tittade på benet.

– De sa att de aldrig hade sett något liknande. De visste inte riktigt först hur de skulle få ut den ur benet.

”Det var en chock”

Grenen hade gått in via framsidan på smalbenet och rätt igenom mot benets baksida. Max röntgades så att de kunde se om något hade skadats. Han hade som tur är klarat sig överraskande bra.

– Det är något kärl som har blivit klämd i benet och så är det någon nerv som inte är helt hundra. Men det ser ganska bra ut. Läkarna säger att jag har haft fruktansvärd tur för att den träffat där den ska träffa.

Därefter opererade de ut grenen som visade sig vara 3 decimeter lång, det vill säga 30 centimeter, och cirka 2–3 centimeter i diameter. Nu i efterhand så säger Max att det var svårt att fatta vad han råkat ut för.

– Jag förstod inte riktigt först vad som hade hänt, det var en chock. det var när jag kom till Örebro sjukhus som jag förstod. Jag har haft fruktansvärd tur och jag är oerhört glad att det gick så bra som det gick. Jag är också tacksam för de som hjälpte mig och att alla här på sjukhuset har varit jättetrevliga och bra.

”Har haft änglavakt”

Även hans tjej Caroline Fager, 25, är glad över att det slutade så pass bra som det gjorde. Max ringde henne när han var på väg till sjukhuset.

– Jag är ganska van med att han gör sig illa, han är en liten ”otursnisse”, säger hon och fortsätter:

– Men självklart var man orolig och skärrad. Jag tänkte att hans motorik kanske skulle bli knasig eller att man skulle få amputera benet. Man var ju jätteglad när man kunde se att han kunde vicka på tårna och mådde bra. Han har haft änglavakt.

Max har fått gå på smärtstillande och kan ännu inte gå. Men han vet vad han ska göra när han kan använda benet igen.

– Så fort det är bra kommer jag sitta upp på hojen igen.

ARTIKELN HANDLAR OM