Obamas känga till Trump: ”Det är riktiga fake news”

NYHETER

WASHINGTON. Barack Obama har hållit sin sista presskonferens som USA:s president.

Han försvarade beslutet att förkorta straffet för Chelsea Manning och sluggade mot sin efterträdare.

Det genomgående budskapet var dock positivt.

– Jag tror att det kommer att gå okej. Bara vi kämpar för det, var Obamas sista ord vid podiet.

Den avgående presidenten Barack Obama var lugn, eftertänksam och balanserad. Precis som vi är vana att se honom.
Men mellan raderna under sin allra sista presskonferens framkom skarp kritik mot Donald Trump.

Obama inledde med att betona vikten av en fri och oberoende journalistik. Den inkommande administrationen har öppnat för förändringar i rutinerna för Vita husets presskår, något som har lett till stor oro bland journalisterna.

– Vårt politiska system fungerar inte om vi inte har välinformerade medborgare. Ni är kanalen mellan beslutsfattarna och folket, sa Obama.

– Jag ser fram emot att bli en aktiv konsument, i stället för en aktör.

Rådet: Tänk efter före

Flera gånger uppmanade Barack Obama sin efterträdare att omge sig med ett bra team, lyssna på vad rådgivarna säger och tänka igenom beslut noggrant.

Detta gäller särskilt komplexa problemområden som Israel/Palestina-frågan, enligt Obama.

– Vi har sagt det till den inkommande administrationen: Var försiktiga, det är känsliga saker. Det vi gör har enorma konsekvenser. Vi är den största ungen i kvarteret.

Obama pratade också om sådant som oroar honom i det amerikanska samhället. När den avgående presidenten nämnde problemen i valsystemet drämde han till med en känga mot Donald Trump:

– Vi är det enda utvecklade demokratiska landet som gör det svårare för människor att rösta. Det borde inte vara sådana vi är.

– Att det finns massor av människor därute som röstar fast de inte får rösta. Det är ”fake news” på riktigt.

Det sista var en tydlig passning mot Trumps sågningar av rapporteringen om den ryska spionrapporten, och hans påståenden under valkampanjen att många röstar trots att de inte är berättigade till det.

Vägrade kommentera bojkotten

Över 50 demokratiska kongressledamöter kommer att bojkotta Donald Trumps installation på fredag. Det ville Obama dock inte kommentera.

– Allt jag kan säga är att jag kommer att vara där. Och Michelle också. Jag är glad över att det ser ut som att det kommer att bli varmare än under min första installation.

Sent på tisdagen, svensk tid, kom beskedet att den avgående presidenten kraftigt förkortar straffet för ex-soldaten Chelsea Manning. Hon dömdes 2010 till 35 års fängelse 2013 för att ha läckt hemliga uppgifter om USA:s krig i Afghanistan och Irak till Wikileaks.

Många aktivister jublade över beskedet. Men det har fått hård kritik från Obamas politiska motståndare.

– Hon ställdes inför rätta, tog ansvar för det hon gjort och har avtjänat ett hårt straff, sa den avgående presidenten under presskonferensen.

– Chelsea Mannings dom var inte proportionerligt i förhållande till vad andra har fått för straff för liknande brott. Mot den bakgrunden var det logiskt att förkorta henne straff.

Drar till Palm Springs

Efter installationen av Donald Trump ska familjen Obama på semester till soliga Palm Springs i Kalifornien.

Den avgående presidenten har inte gjort någon hemlighet av att han är laddad för att lämna Vita huset.

– Jag ser fram emot att fira 25-årig bröllopsdag med Michelle i år. Och jag ser fram emot att tillbringa mer tid med mina döttrar.

– Jag ser också fram emot att vara tyst, och inte höra min egen röst hela tiden.

I sina sista ord som USA:s president försökte Barack Obama skicka hopp och förtröstan till amerikanerna.

– Det finns fler bra än dåliga människor i det här landet. Och det gör mig optimistisk. Jag tror på det här landet. Och jag tror på det amerikanska folket.

– Djupt inom mig känner jag att det kommer att bli okej. Vi måste bara kämpa för det.