#MeToo-rörelsen

Expressen avslutar samarbete med frilans efter nya anklagelser

avStaffan Dickson

Foto: JESSICA GOW / TT
En äldre man som arbetat som frilansare för Expressen har polisanmälts för ett sexuellt ofredande som ska ha skett 2003.

Expressen har avslutat samarbetet med den frilansmedarbetare som tidigare polisanmälts för sexuellt ofredande.

En ung vikarie uppger för Medievärlden att mannen i somras utsatte henne för ett övergrepp i en fotostudio.

– Jag har fått kraft av att höra andra kvinnors berättelser. Och insett att det krävs att jag berättar för att inte fler ska utsättas för honom, säger hon till tidningen.

Frilansfotografen anmäldes i slutet av oktober för ett sexuellt ofredande som ska ha skett 2003.

Anmälaren var en kvinna som för 14 år sedan var ung vikarie på Expressen. Hon sa att mannen bland annat tagit henne i skrevet. Polisen lade ner ärendet eftersom preskriptionstiden gått ut och Paulina Holm, HR-chef på Bonnier News, uppgav att frilansfotografen fick jobba vidare för Expressen.

Nu har tidningen dock avslutat samarbetet med mannen, vilket Medierna i P1 först rapporterade. Enligt en källa till programmet har nya anklagelser riktats mot mannen.

Fick förtroende

Paulina Holm bekräftar för Aftonbladet att Expressen avslutat samarbetet med mannen, men vill inte säga vad som ligger bakom beslutet.

”Fram till nyligen anlitades frilansarbetaren sporadiskt men vi anlitar inte honom längre. Vi har inga ytterligare kommentarer”, skriver hon i ett mejl.

En ung vikarie berättar för tidningen Medievärlden att mannen i somras flera gånger betedde sig olämpligt mot henne och även utsatte henne för ett övergrepp.

Kvinnan berättar att hon först fick förtroende för mannen eftersom han var flitigt anlitad av tidningen och hade goda relationer till flera av cheferna. Därför gick hon med på att låta sig fotograferas i en studio efter arbetstid. Mannen ska då gång på gång ha pratat om sex och även gjort ett ovälkommet närmande, skriver Medievärlden.

”Frågade om han inte skulle få något”

Kvinnan säger att mannen under nästa fotografering frågade om han inte skulle få något för jobbet. När hon svarade nej ska mannen ha utsatt henne för ett övergrepp.

– Men det är först nu, i samband med #metoo, som jag känt mig stark nog att berätta. Jag har fått kraft av att höra andra kvinnors berättelser. Och insett att det krävs att jag berättar för att inte fler ska utsättas för honom. Det handlar inte bara om mig längre, säger kvinnan till Medievärlden.

Enligt tidningen har kvinnan inte bestämt sig för om hon kommer att polisanmäla händelserna.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Expressen