Fräck sadelliga härjar i Mellansverige– stjäl för hundratusentals kronor

NYHETER

Hästsadlar värda hundratusentals kronor har den senaste tiden stulits i Mellansverige – senast i måndagsmorse upptäcktes ytterligare en stöld.

Polisen misstänker att det rör sig om en liga som härjar i området.

– Från vad vi sett från tidigare fall så säljer de troligtvis vidare sadlarna utomlands, säger Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen.

1 av 4

De fräcka sadelstölderna har skett från mitten av september och framåt och drabbat bland annat Värmland, Närke, Västmanland och Uppland.

Sammanlagt har ett 40-tal inbrott skett i olika stall enligt polisen och sadlar till ett värde av hundratusentals kronor stulits.

Bara den senaste månaden har uppemot ett 20-tal sadelstölder inträffat bara i Uppland. I förra veckan stals ett tiotal sadlar från en gård i Örsundsbro i Enköping och på måndagsmorgonen upptäcktes ännu en stöld i stall i Ärentuna där ägaren blivit av med sadlar till ett värde av 100 000 kronor.

Stal sadlar för 100 000

Rebecka Taxén, som bor cirka 4 kilometer från det stölddrabbade stallet i Ärentuna hade även hon påhälsning av tjuvarna för drygt två veckor sedan.

– Det är otroligt obehagligt att de varit här då vi bor precis bredvid stallet och nästan alltid är hemma. Det är jättejobbigt att inte kunna känna sig trygg här.

Rebecka Taxén berättar att trots att de hade alla rekommenderade lås på byggnaden så tog sig tjuvarna in och stal sadlar för cirka 100 000 kronor.

”De verkade ha stenkoll”

– De tog fyra av de dyrare sadlar som kostar runt 30 000 kronor styck medan de inte rört de billigare. De verkar haft stenkoll på vart de hängde och visste vad de ville ha. De hade till och med plockat bort sadelgjordarna från dem.

Även Gudrun Orava, ordförande för Upplands Ridsportförbund, säger till TT att stölderna är ett stort problem och att det är svårt att skydda sig från dem.

– En del har jättestängt med lås och bommar men man bryter upp allt ändå.

Förutom att sadlarna är dyra så är det svårt att ersätta med en ny då varje häst har en individuellt anpassad sadel och för ridskolor kan det få stora konsekvenser om man behöver ställa in verksamheten säger Gudrun Orava.

Sker både dag- och nattetid

Antalet anmälningar med liknande tillvägagångssätt i Uppland och Västmanland är nu uppe i ett 40-tal enligt Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen.

– Det är både större och mindre stall som drabbats och både sadlar och annan ridutrustning har stulits. Inbrotten har skett både dag- och nattetid.

Enligt henne verkar det röra det sig om en liga som härjar runt i området och det finns även indikationer på att flera av de stulna sadlar förs ut ur Sverige.

– Detta har ett mönster av vad vi brukar kalla för kringresande brottslighet och är en problematik som förflyttar sig i landet under olika perioder.

Vädjar om iakttagelser

I nuläget har polisen inga misstänka gärningspersoner samt få iakttagelser säger Lisa Sannervik som vädjar till ägarna att komma med observationer.

– För att kunna lagföra måste vi ta dem på bar gärning eller anträffa stöldgodset. Men utifrån vad vi sett från tidigare fall så har det varit utländska gärningsmän men det behöver ju inte stämma i de här fallen, säger hon och fortsätter:

– Vi är väldigt angeläget om att få in tips om man ser personer eller bilar som inte brukar röra sig i området då det inte är omöjligt att de rekar. Om man misstänker pågående brott så ska man ringa direkt på polisens larmnummer.

Så många stölder anmäls varje år 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppland