”Brandbomber” mot nattklubb var saftflaskor

avSusanna Nygren

Det var saft- eller juiceflaskor som kastades mot en nattklubb i Ängelholm natten till söndagen. Inte brandbomber. Det berättar nu den misstänkte 21-åringens advokat.

– Jag tycker att invånarna i Ängelholm har rätt att veta att man inte har utsatts för någon livsfarlig händelse, säger Torsten Andersson, försvarsadvokat.

21-åringen har släppts men är fortfarande misstänkt för grovt olaga hot.

1 av 6 | Foto: Johan Nilsson/TT
Polisens kriminaltekniker arbetar vid den krossade rutan till nattklubben i centrala Ängelholm efter nattens attentat.

En 21-årig man greps natten till söndagen efter att han kastat flaskor – vad som föreföll vara molotovcocktails – mot en nattklubb i centrala Ängelholm. Mannen bar en kniv och hade ett blinkande midjebälte. Polisens bombgrupp kallades till platsen och en bombrobot sattes in för att undersöka mannen innan ingripandet. Roboten avlägsnade en väska från mannen. Innehållet i väskan visade sig vara ofarligt.

21-åringen anhölls och var inledningsvis misstänkt för mordförsök. Under tisdagskvällen försattes mannen på fri fot och misstanken sjönk till grovt olaga hot. Nu har polisen analyserat innehållet i flaskorna. Och det visar sig vara helt ofarligt.

– Det har varit saft eller möjligen juice i flaskorna, säger Torsten Andersson, mannens försvarsadvokat.

”Det är av allmänintresse”

Han är mycket kritisk till hemlighetsmakeriet kring händelsen och att åklagaren inte tidigare informerade allmänheten om att både bälte och flaskor var ofarliga.

– Jag fick klart för mig redan igår att man hade analyserat flaskorna men inte ville säga något på grund av förundersökningssekretess. Då blev jag arg. Det är av allmänintresse att folk får veta. Invånarna i Ängelholm har ju trott att de har varit utsatta för en livsfarlig händelse, säger Torsten Andersson.

Advokaten: Gjort vissa medgivanden

21-åringen har lämnat en redogörelse för vad som hände och varför han agerat på det sättet. Enligt Torsten Andersson har han gjort vissa medgivanden.

– Det enda jag kan säga är att han förnekar försök till mord men medger olaga hot av normalgraden. Han har berättat om sitt motiv men vad det består av kan jag inte säga något om.

Aftonbladet har sökt Agnetha Hilding-Qvarnström chefsåklagare riksenheten för säkerhetsmål.

I ett pressmeddelande under onsdagen säger hon att mannen inte hade några explosiva saker med sig.

– Förundersökningen pågår alltjämt och misstankarna kvarstår. Vid en noggrann genomgång av det i beslag tagna materialet, har så här långt inget påträffats som kan utgöra ingredienser till vapen eller bomber, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ängelholm

Brott