Besättningen tog kokain – sparkas från ubåten

Brittiska flottan skakas av sex- och knarkskandal

1 av 2 | Foto: Thomas McDonald/CPOA/Wikipedia
HMS Vigilant.
NYHETER

Den brittiska ubåten hade lagt till i USA.

Då passade besättningen på att festa loss ordentligt – och till följd har nio sjömän sparkats och skickats hem.

I deras blod fanns spår av kokain.

”HMS Vigilant har blivit känd som partybåten”, uppger en källa för Daily Mail.

Ubåten hade varit till havs 91 dagar då den la till i USA för att lastas med kärnvapen.

Då började ett gränslöst festande.

– Vad trodde de skulle hända? Festen pågick en månad och skulle inte inträffat alls. HMS Vigilant har blivit känd som partybåten, säger en källa till Daily Mail.

En i besättningen uppges ha haft sex med en prostituerad, i en swimmingpool.

Knarktestar hela ubåtsflottan

Ytterligare en sjöman ska ha tagit bondpermis för att flyga tillbaka till Storbritannien för att hälsa på sin flickvän.

Blodprov från nio personer testades positivt för kokain. I kölvattnet ska nu hela brittiska ubåtsflottan genomgå obligatoriska knarktester. Brittiska flottan vill utreda om användandet av kokain på HMS Vigilant är en enskild händelse eller om det rör sig om ett utbrett missbruk.

Ubåtens kapten Stuart Armstrong, och hans närmaste man, Michael Seal, har bägge tagits ur tjänst. De har haft relationer med två kvinnliga befäl som nu också förflyttats. Det är okej för besättningsmedlemmar att ha relationer sinsemellan, om man inte visar det under tjänstgöring. Men för befäl är det strikt förbjudet, skriver Daily Mail. Kaptenen och kaptenens närmaste man är de enda två på fartyget som har nycklar till ett särskilt kassaskåp – där finns ett brev från premiärministern som ska läsas om ubåten är på väg att förlisa.

Försvarsministern rasande

Två besättningsmedlemmar har sagt upp sig efter skandalerna.

I vanliga fall bemannas HMS Vigilant av 168 personer. Det betyder att cirka tio procent av besättningen nu utreds, har slutat eller sparkats från ubåten. Fartyget har möjlighet att bära upp till åtta missiler med kärnvapenspetsar.

Brittiska försvarsministern sir Michael Fallon sägs vara rosenrasande efter skandalerna på HMS Vigilant. Han har kallat till sig flottans högste chef, amiral sir Philip Jones, för att fråga ut honom om situationen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ubåt