Gävle

Storbrand på återvinningscentral i Gävle

Av: 

Adam Westin

Josefine Karlsson

NYHETER

En stor brand bröt i en återvinningscentral i centrala Gävle på onsdagseftermiddagen.

Ett VMA utfärdades och allmänheten uppmanas gå inomhus.

– När vi kom dit var det 15 meter höga lågor. Nu brinner hela fastigheten. Vi hade inte en chans att släcka, säger Niklas Hammarlund, inre befäl på räddningstjänsten.

En kraftigt brand rasade i en återvinningscentral i centrala Gävle på onsdagen. Personal på företaget Stena Recycling larmade räddningstjänsten på eftermiddagen efter att balar med pressat och återvunnet plast börjat brinna.

När räddningstjänsten kom fram möttes de av uppemot 15 meter höga lågor.

– Sedan gick det verkligen jättefort. Vi försökte släcka men det fanns inte mycket att göra. Vi var tvungna att backa och bulla upp för att skydda intilliggande byggnader. Och nu råkar det vara så att det ligger ett däcklager bredvid och det är överhängande spridningsrisk, säger Niklas Hammarlund, inre befäl på räddningstjänsten.

Ett stort antal enheter finns på plats för att begränsa spridningen.

– Vi har fyra släckenheter och massor av tankbilar som kör skytteltrafik och åker fram och tillbaka samt två extra yttre ledningsnivåers, säger Niklas Hammarlund.

Byggnaden kommer kollapsa

Huvudbyggnaden blev snabbt helt övertänd och kommer inte att kunna räddas.

– Den har inte kollapsat ännu. Men det är en plåtbyggnad och tak och väggar har börjat rasa in så den kommer att kollapsa snart. Vi kommer att arbeta på platsen hela natten och även imorgon, säger Niklas Hammarlund, vid klockan 18 på onsdagskvällen.

Polisen är på plats och bistår räddningstjänsten med ett flertal patruller. Upplandsgatan från Österbågen till Staffansbron har spärrats av tills vidare.

Allmänheten uppmanades gå inomhus

Strax efter klockan 15 utfärdade räddningsledare ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, i hela Gävle kommun.

“Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg”.

VMA hävdes vid klockan 22 på onsdagskvällen.

Allmänheten uppmanas gå inomhus i Gävle.
Allmänheten varnas för den rök som sprider sig över staden.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Gävle

ÄMNEN I ARTIKELN

Gävle

VMA, viktigt meddelande till allmänheten

Bränder