Värmerekord väntas i Europa

Bränderna rasar i Europa.

Samtidigt larmar Grekland om en extrem värmebölja.

I veckan väntas landet uppmäta den högsta temperaturen på 44 år.

En intensiv värmebölja drar nu in över sydöstra Europa. I Italien, Grekland och Turkiet har temperaturer över 40 grader uppmätts på flera platser de senaste dagarna – och i veckan väntas Grekland slå värmerekord.

Enligt lokala medier kan kvicksilvret klättra till 47 grader Celsius i början av veckan i norra Grekland, och landets invånare uppmanas till att inte överanstränga sig med aktiviteter i värmen.

Det förra temperaturrekordet i Europa är hela 44 år gammalt. Det uppmättes också i Grekland, då i huvudstaden Aten. Det var den 10 juli sommaren 1977 som det där var 48,0 grader Celsius, enligt World Meterological Organizantion.

Beror på klimatförändringar

På flera platser i Grekland och på balkanhalvön har man redan under helgen varit uppe och nosat runt 45 grader.

Värmeböljan har stora delar av Grekland i sitt grepp.
Värmeböljan har stora delar av Grekland i sitt grepp.

Enligt den grekiska klimatforskaren Stavros Solomos kan värmeböljan kopplas till klimatförändringar.

– Vi når hela tiden nya värmerekord, och det innebär att klimatförändringarna nu är här, säger han till Reuters.

Han säger också att värmen väntas fortsätta stiga.

– Vi förväntas oss fler, och mer frekventa, värmeböljor framöver, såväl som fler tropiska nätter där temperaturen inte understiger 25 till 30 grader.

Bränder på många turistorter

På grund av de höga temperaturerna och det torra vädret rasar nu bränder på flera orter runt om i Europa. På ön Rhodos har stora delar av ön blivit strömlös på grund av bränderna.

Grekiska turistparadiset Rhodos är eldhärjat.
Grekiska turistparadiset Rhodos är eldhärjat.

I Turkiet har åtta personer dött och ett flertal personer har skadats i de senaste dagarnas bränder, rapporterar Reuters. Flera bostadsområden och hotell i bland annat Milas, Manavgat, Marmaris och Bodrum har evakuerats.

I finländska Kalajoki härjar den största markbranden på 50 år och i Italien har fler än 800 bränder blossat upp under helgen.

Räddningsarbete efter skyfall och översvämningar

Medan värmeböljorna sveper in över Sydeuropa arbetar man febrilt med att städa upp efter de massiva översvämningarna som tog över 200 liv i Tyskland, Belgien och Nederländerna tidigare i juli.

Sommaren har bjudit på fler extremväder än vanligt, och forskare varnar om att nya värmerekord och exceptionella skyfall väntas bli det ”nya normala”.

Publisert:

LÄS VIDARE