Vanvårdade 84 hundar och 100 höns – misstänks för djurplågeri

En man och kvinna i 60-årsåldern flydde gården när länsstyrelsen skulle göra tillsyn av husdjur.

Efter en polisjakt upptäcktes de på en grusväg. Totalt hittades 84 vanvårdade hundar instängda i husvagnar och bilar.

”Många av hundarna var undernärda och i mycket dåligt skick.
I husvagnarna rådde fullkomlig misär”, står det i förundersökningen.

Länsstyrelsen skulle göra en tillsyn av djur på en adress i Ånge kommun hösten 2019 och begärde att få stöd av polis. På gården bodde en man och en kvinna i 60-årsåldern.

Två dagar innan den planerade inspektionen fick polisen tips om att kvinnan skulle ha lämnat gården med ett 30-tal hundar för att undkomma tillsynen.

En polispatrull gav sig ut på vägarna för att leta efter kvinnan. På en grusväg i Hälsingland möttes de av lösspringande hundar och senare två bilar kopplade till varsin husvagn som kördes av mannen och kvinnan. I fordonen fanns totalt 73 hundar.

”Husvagnarna stank fruktansvärt, det var mycket avföring i husvagnarna. Vissa hundar var i dåligt skick, de flesta var ovårdade och mycket smutsiga med stora kakor av avföring eller smuts hängandes i pälsen. En del hundar satt i burar inne i husvagnarna medan flera även var lösa”, uppger en av poliserna enligt förundersökningen.

Hundar var instängda i bilar och husvagnar.
Hundar var instängda i bilar och husvagnar.
84 hundar vanvårdades.
84 hundar vanvårdades.

”Vi var tvungna att avliva den på plats”

Hundarna omhändertogs omedelbart. Dagen efter fick polisen tips om att ytterligare hundar förvarades på en annan adress. Där hittades elva hundar i hus, bil och husvagn.

”En hund inne i byggnaden befanns sig i ett toalettutrymme. Den hade varit instängd i en bottenlös bur. Halva hunden hade tagit sig ut under gallret på buren, men den hade fastnat. Den låg och flämtade och var i mycket dåligt skick. Vi var tvungna att avliva den på plats”, skriver en av poliserna i sin avrapportering av ärendet.

Fyra hundar var så vanvårdare att avlivades omedelbart vid omhändertagandena. Efter veterinärundersökningar blev hundarna avlivade, omplacerade till hundstall eller sålda av länsstyrelsen. Alla var av raserna mops, spanielhundar och Grand Danois-blandning.

Majoriteten var kraftigt undernärda och luktade urin och avföring. Vissa hade så mycket torkad avföring i pälsen att de hade svårt att röra sig.

”Många hundar hade irriterade ögonslemhinnor och röda ögon, vilket sannolikt var ögoninflammation efter att ha vistats i en förorenad miljö. Någon hund hade stereotypa beteenden genom att den under långa stunder gick i cirklar”, skriver veterinären.

Vid en inspektion på gården hittades även 100 höns som avlivades på plats. De bedömdes ha utsatts för ett psykiskt lidande.

”Fåglarna har hållits i små trånga utrymmen utan möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. I husvagnen saknades sittpinnar och en av hönorna försökte vila på en vägglist. I källaren i bostadshuset hölls djur i små trånga utrymmen, bland annat en plastbalja med nät över”, står det i länsstyrelsens utlåtande.

Kvinnan har haft djurförbud sedan 2005.
Kvinnan har haft djurförbud sedan 2005.

Skyller på varandra

De misstänka åtalas nu för djurplågeri och skyller på varandra i förhör.

Mannen nekar till brott och hävdar att han ägt alla höns och endast en hund. De övriga var kvinnans eller någons annan. Han menar att kvinnan tagit omkring 15 hundar till gården och att de ”parade sig till höger och vänster”.

Kvinnan har haft djurförbud sedan 2005. Hon nekar till brott och hävdar att djuren tillhörde mannen. Hon menar att fodervärdar lämnat tillbaka hundar efter att inte ha fått betalt och att flera tikar sedan fått valpar.

”De sprutade in hundar på gården”, säger hon i förhör.

Hon åtalas även för förgripelse mot tjänsteman. I samband med att länsstyrelsen var på gården för att omhänderta djur ska kvinnan ha gått emot två kvinnor och skrikit ”Döda höns, jävla fascister” och kastat ett vedträ emot dem. Hon nekar till brott.

Publisert:

LÄS VIDARE