Moderaternas uppmaning till Morgan Johansson: Åk till Danmark

Det förebyggande och det brottsbekämpande arbetet mot gängkriminella borde gjorts i Sverige för 25 år sedan sa Morgan Johansson på måndagen (S).

Moderaterna är kritiska till regeringen.

– Jag skulle uppmana Morgan Johansson att ta med sig Mikael Damberg och åka över gränsen till Danmark, säger Johan Forssell.

Ännu en skjutning ägde rum i helgen – den här gången i Flemingsberg i södra Stockholm. Två barn, fem respektive sex år gamla, träffades av skotten när de var ute och lekte på sin innergård.

Politiker har uttryckt sin vrede över hur de gängkriminellas uppgörelser drabbar allmänheten. Justitieminister Morgan Johansson (S) har uttryckt sin vrede över utvecklingen.

– Det här är strukturer som har bitit sig fast i Sverige i 20–25 år och det tar tid att rycka upp sådana här strukturer. Samtidigt kan jag säga att vi ser framgångar på en del håll, sa Morgan Johansson på måndagen.

Ett uttalande som får Moderaterna att reagera.

– Sverige har en exceptionell trygghetskris just nu men svaret är ändå alltid att det är någon annan som borde ha gjort saker, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Johan Forssell och Ulf Kristersson vill att man ska göra det straffbart att vara med i gäng.
Johan Forssell och Ulf Kristersson vill att man ska göra det straffbart att vara med i gäng.

Borde lära av Danmark

Johan Forssell vill istället att Sverige ska lära sig av Danmark och inspireras av den danska lagstiftningen.

– De här kriminella gängen har ett fruktansvärt våldskapital och de tvekar inte att använda det. De är att likna med inhemska terrorister. Om vi ska kunna pressa tillbaka dem kommer det att behövas betydligt mycket tuffare åtgärder, säger Johan Forssell.

Forsell menar att Sverige behöver åtgärder som att till exempel införa den danska gängparagrafen i svensk lagstiftning samt förbjuda deltagande i kriminella gäng.

– Det skulle vara väldigt effektivt för att kunna plocka bort de från gatan innan de hinner begå skjutningar, mord och sprängningar. Vi vill även ge svensk polis en möjlighet att kunna avlyssna de kriminella gängen på ett helt annat sätt än i dag, säger Johan Forssell.

I sitt sommartal riktade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kritik mot att Socialdemokraterna inte utreder frågan om att göra det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng i den pågående grundlagsutredningen.

– Vi har sagt att vi vill ändra grundlagen för vi ser det inte som en mänsklig rättighet att vara med i kriminellt gäng. Vi har ställt krav på att grundlagsutredningen ska titta på just den här frågan, säger Johan Forssell.

Aftonbladet har sökt Morgan Johanssons pressekreterare.

Publisert:

LÄS VIDARE