USA planerar nytt vapenpaket för Ukraina

Lars Larsson/TT

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-04-26

Det amerikanska Patriotsystemet för luftförsvar. Arkivbild.

USA förbereder ett nytt paket för vapenleveranser värt 65 miljarder kronor till Ukraina som ska gälla flera år framåt. Det innehåller bland annat luftvärnsrobotar till Patriotsystemet.

Samtidigt tvingas landet ställa undan stridsvagnar eftersom de upptäcks av ryska drönare.

Planen är att det nya paketet ska presenteras av försvarsminister Lloyd Austin under fredagen vid ett digitalt möte med europeiska och andra kollegor till Austin i den så kallade Ramstein-gruppen – kontaktgruppen för Ukrainas försvar – enligt amerikanska källor.

Det amerikanska paketet är en del av ett program för långsiktigt stöd till Ukraina. Det innebär också att det kan ta allt från månader till år innan vapnen och utrustningen som det omfattar hamnar i Ukraina.

Lidit brist på pengar

Stödprogrammet, fritt översatt till ”Initiativet för säkerhetsassistans för Ukraina”, finns sedan tidigare men har lidit brist på pengar under tiden ett förslag om ny finansiering varit blockerat i den amerikanska kongressen. I veckan röstade dock först representanthuset och sedan senaten ja till ett stöd till Ukraina på strax under 61 miljarder dollar, runt 650 miljarder kronor.

Direkt därefter, i onsdags, skrev president Joe Biden under lagen för stödet och en första vapensändning med bland annat hett efterfrågade artillerigranater till ett värde av 1 miljard dollar gick iväg.

Den hjälpen kommer att nå Ukraina snabbt eftersom den plockas från Pentagons hyllor och lager i Europa.

Tvingas ställa stridsvagnar åt sidan

Samtidigt har Ukraina svårt att använda vapen landet fått sedan tidigare av väst. Ukraina har tvingats ställa de amerikanska stridsvagnarna Abrams åt sidan, delvis på grund av att rysk drönarkrigföring har gjort det för svårt för dem att användas utan att upptäckas eller attackeras.

I januari 2023 skickade USA 31 stycken Abrams, sedan Ukraina bedrivit en månadslång aggressiv kampanj där man argumenterade att stridsvagnarna som kostar omkring 10 miljoner dollar styck, runt 108 miljoner svenska kronor, skulle vara avgörande för landets förmåga att bryta igenom den ryska försvarslinjen.

Men slagfältet har förändrats avsevärt sedan dess, framför allt genom den stora användningen av ryska övervakningsdrönare. Drönarna har gjort det svårt för Ukraina att skydda stridsvagnarna när de snabbt upptäcks och jagas av ryska drönare.

Fem av de 31 stridsvagnarna har redan gått förlorade i ryska attacker.

ANNONS