Tjernobyl har åter ström

TT-AP

Publicerad 2022-03-14

Den sarkofag som omgärdar den havererade reaktorn i Tjernobyl. Arkivbild

Det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina var under måndagen länge strömlöst. Först sent på kvällen kom strömmen tillbaka.

Den statliga eloperatören Ukrenergo uppgav i ett uttalande på måndagsmorgonen att strömförsörjningen skadats av ryska styrkor, men att reparationerna skulle återupptas.

Och under kvällen kunde det internationella atomenergiorganet IAEA meddela att elförsörjningen hade återupprättats, skriver man på Twitter.

Elen behövs till pumpar och annan utrustning i anläggningen för att kyla ner använt kärnbränsle och minska risken för radioaktiva utsläpp. Strömmen till anläggningen försvann även i förra veckan efter strider i området.

Trots avbrotten bedömde IAEA inte att elbristen hade någon ”kritisk inverkan på säkerheten” vid Tjernobyl.

Energoatom, organet som övervakar Ukrainas kraftverk, anklagade under dagen ryska armén för att detonera sprängämnen nära kärnkraftverket i Zaporizjzja, och medvetet utsätta kraftverket för fara. Energoatom skriver i ett uttalande att dess ryska motsvarighet Rosatom bryter mot ”alla etablerade internationella regler och krav för kärnkraft och strålningsrisker”.