Skatteverket

Kofotspoliser slog till mot barnfamilj: Kriminell man skriven på deras adress

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

När barnfamiljen kikade i titthålet såg de poliser med kofot utanför lägenhetsdörren – redo att storma deras hem.

Trots upprepade försök hos Skatteverket står fortfarande en kriminell man skriven på familjens adress.

– För mig är det helt sjukt. Att Skatteverket inte kan snabba på den processen. Min familj blir ju drabbad.

Förra veckan satt Emma och hennes sambo och tog det lugnt i soffan med sin femåriga son. Deras tvååriga tvillingdöttrar låg tryggt och sov i sina sängar. Vid åttatiden på kvällen när Emma borstade tänderna på sin son hörde både hon och sambon ett krafsande ljud från brevlådan.

– Min första tanke var att det var en inbrottstjuv. Min sambo kollade i titthålet och såg att det stod jättemånga poliser utanför, säger Emma.

En av poliserna stod beredd med en kofot, på väg att bryta sig in i deras lägenhet.

– Jag blev jätterädd och öppnade dörren innan de hann bryta upp den och frågade vad poliserna höll på med.

Polisen bad Emma att komma ut och prata med en kollega medan en annan polis gick in i hallen för att prata med hennes sambo.

De berättade att de söker en man som är skriven på deras adress.

– Jag sa att han inte är inneboende här. Vi bor liksom här med tre barn och de skulle just storma in i vårt hem och göra en razzia.

Här i Hägersten köpte familjen sin lägenhet för två år sedan. Vad de inte visste då var att en kriminell man var skriven på adressen.
Här i Hägersten köpte familjen sin lägenhet för två år sedan. Vad de inte visste då var att en kriminell man var skriven på adressen.

Skriven på adressen – i 19 år

Emma och sambon köpte sin lägenhet i Hägersten för ungefär två år sedan. För ett år sedan upptäckte paret att en annan man var skriven på deras adress och kontaktade därför Skatteverket. Det visade sig att mannen varit skriven där i 19 år. Bara för några veckor sedan kontaktade de myndigheten på nytt för att kolla varför mannen fortfarande står kvar på familjens adress.

Skönt nog förstod polisen snabbt att mannen inte fanns i lägenheten och tipsade familjen om att kontakta Skatteverket på nytt.

– Jag ringde imorse, men Skatteverket sa att de i princip inte kan göra något, man kan inte bara skriva av honom. Det kan tydligen ta flera år innan deras utredning blir klar.

”Helt sjukt”

Emma tänker på vad som hade kunnat hända om hennes sambo var i väg och tränade, som han brukar göra på kvällarna, inte hört krafsandet. Och hur rädd hon och barnen hade blivit om polisen plötsligt stormade lägenheten.

– För mig är det helt sjukt att en kriminell lyst människa kan stå skriven hos en barnfamilj och att Skatteverket inte kan snabba på den processen. Min familj blir ju drabbad.

– Och tydligen hade vi, enligt Skatteverket, fått betala ur egen ficka för en ny dörr om polisen brutit upp den. Det känns helkonstigt alltihopa.

Skatteverket: Allvarligt

Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket, säger att det inte är så lätt som man kan tänka sig att avskriva en person som inte samverkar från en adress.

– Det första vi gör att försöka kontakta personen, vi måste kunna konstatera var personen faktiskt bor, det räcker inte med att konstatera att den är felskriven.

Han säger att Emma har gjort helt rätt som kontaktat Skatteverket.

– Vi ser allvarligt på detta, men det verkar inte ha landat så i prioriteringslistan tidigare.

Hittar man inte personen tar processen längre tid. Och är ärendet inte prioriterat kan utredningarna bli utdragna.

Kan ta månader

– Ett ärende blir prioriterat om vi ser att en tredjepart blir direkt drabbad av våld, hot, ekonomisk skada eller olägenhet. Just olägenhet som denna familjen utsatts för kan vara svårbedömt ibland. Men detta är ett ärende vi bör titta på och det ligger för prioritering nu, säger han.

Skatteverket får årligen in 100 000 tips på personer som är felaktigt folkbokförda av myndigheter och privatpersoner som anmäler.

– Vi har ett ansträngt läge. Om den här personen samverkar kan processen gå jättefort. Gör den inte det får familjen räkna med att det kan ta två till tre månader nu när ärendet är prioriterat, säger Tobias Wijk.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skatteverket

Hägersten

Familj

Brott