Seriepremiär! Julia & Julia guidar unga väljare till valet

Succéduon är tillbaka – ska ta sig an valet

Publicerad 2022-07-08

Hur funkar valet? Varför ska man ens rösta? Och vad styr regionerna över egentligen?

Det är frågor som många förstagångsväljare ställer sig.

Nu får de svar i Aftonbladets nya tv-serie – med den populära podduon Julia & Julia.

Snart kommer en flod av politiska utspel, debatter och förslag att skölja över landet när valrörelsen drar igång. Som förstagångsväljare kan det vara svårt att hänga med.

I Aftonbladets nya format ”Julia & Julia & valet” guidar de två poddprofilerna Julia Lyskova och Julia Frändfors publiken genom viktiga frågor som hur ett val går till, vad regionerna styr över och varför det är bättre att rösta blankt än att inte rösta alls.

Satsning på valguidning i sociala medier

Julia Lyskova och Julia Frändfors är redan bekanta för Aftonbladets publik, inte minst efter succéprogrammen om USA-valet och klimatkrisen.

För att nå ut till de unga målgrupperna och förstagångsväljarna kommer Julia & Julia & valet främst visas på våra sociala mediekanaler, som Youtube och Tiktok, men också dyka upp på vår valsajt och på Aftonbladet.se.

Aftonbladet storsatsar på valet

Sedan tidigare har Aftonbladet lanserat en specialsajt om valet, där du, förutom ett snabbt nyhetsflöde, hittar enkel grafik över opinionsläget, valkompass, video som förklarar – och du får även möjlighet att bygga din drömregering. Valsajten hittar du här.

Fokus på nyheter

Valsajten är bara en del i det stora arbetet inför den 11 september. I fokus för valjournalistiken står självklart nyhetsarbetet.

– Det här valåret kommer vi göra en kraftsamling kring nyhetsjournalistiken och fortsätta att avslöja och granska makthavarna. Samtidigt gör det höga tempot och massiva flödet det allt viktigare att guida publiken och hjälpa dem att se igenom spinn och utspel, säger Martin Schori, biträdande redaktionschef och stf ansvarig utgivare.

Allt om valet – med valkompassen