Johnson: "Tar fullt ansvar" för partygate

Av: 

TT

”Sue Gray-rapporten” pekar ut ett bristande ledarskap och en ”kultur” av att bryta regler som orsak till festerna på premiärminister Boris Johnsons kontor när resten av landet var under strikt lockdown.

Den höga ledningen ”måste stå ansvarig för den här kulturen”, konstaterar Gray.

Boris Johnsons regering har brustit i sitt ledarskap, slår den så kallade Sue Gray-rapporten, som utrett festligheterna som utspelat sig på Downing Street under coronapandemin, fast.

”Flera av de här evenemangen borde aldrig ha tillåtits äga rum”, skriver Sue Gray, som lett den oberoende parlamentsutredningen om händelserna som kommit att kallas ”partygate”.

Strax efter att rapporten publicerats bad Boris Johnson på nytt om ursäkt till det brittiska folket och ledamöterna i underhuset.

– Jag tar fullt ansvar för allt som hände under min ledning, sade Boris Johnson under ett tal i brittiska underhuset.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför 10 Downing Street i London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför 10 Downing Street i London.

Kräver avgång

Oppositionspartiet Labour anser att Gray-rapporten bekräftar att Johnson borde avgå, skriver AFP.

– Man kan inte vara lagstiftare samtidigt som man bryter mot lagen, sade Labourledaren Keir Starmer i underhuset.

Även konservative Tobias Ellwood (Tories) upprepar sina krav på Johnsons avgång och varnar för att partiet kan förlora nästa val 2024 om väljarna mist förtroendet.

Men den svidande kritiken i rapporten till trots, avfärdar den hårt kritiserade Johnson som också anklagas för att ha ljugit om festerna, dock fortsatt kraven på att avgå.

Premiärministern säger att han inte förstod att han bröt mot reglerna, att han har ”lärt sig en läxa” och att det nu är dags att ”gå vidare” och fokusera på regeringens huvudfrågor.

Borde inte tillåtits

Den 37-sidor långa rapporten går detaljerat genom 16 händelser som skedde 2020–2021 när resten av landet – efter beslut från regeringen – var under strikt lockdown. På en fest spydde en av deltagarna och på en annan, som pågick till klockan fyra på morgonen, gick en gunga tillhörande ett av Boris Johnsons barn sönder.

Gray skriver i rapporten att mindre erfarna anställda trodde att deras närvaro under tillfällena var tillåtna, eftersom deras högre uppsatta och mer erfarna kolleger deltog.

Den höga ledningen ”måste stå ansvarig för den här kulturen”, konstaterar Gray.

”Oacceptabelt”

Festligheterna som hållits i den brittiska premiärministerns residens och där Boris Johnson flera gånger deltagit har skakat regeringen. Den hett efterlängtade rapporten publicerades under onsdagen efter att först ha överlämnats till Johnson.

Rapporten innehåller också flera bilder på festligheterna där premiärministern, i ett rum tillsammans med flera kolleger, höjer ett glas eller en läskburk till en skål.

Gray har också delgivits flera exempel på bristande respekt och dåligt bemötande av säkerhetspersonal och städare.

”Det är oacceptabelt”, skriver hon i rapporten.

Tidigare i år publicerade Sue Gray en delrapport om händelserna. Det har skett förändringar i organisationen på Downing Street med mål att tydliggöra ledarskapet och ansvarsfrågan och de behöver nu ”få en chans att sjunka in”, skriver Gray i den nya rapporten.

Nya partybilder

Polisen, som gjort en egen utredning av kalasen på Downing Street har bötfällt 83 personer för att ha brutit mot restriktionerna. Boris Johnson är en av dem och den första premiärministern i Storbritanniens historia att bryta mot lagen under sin tid på posten.

Publisert: