Zelenskyj i Davos: Sluta köpa ryska oljan

Av:  TT-AFP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under mötet i Davos.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under mötet i Davos.

Tiotusentals liv hade kunnat räddas om världen hade ställt upp till 100 procent redan i februari. Det säger Volodymyr Zelenskyj till WEF i Davos.

Ukrainas president tycker inte att något av de sanktionspaket som införts mot Ryssland räcker.

Det var hårda ord när presidenten talade via länk till det stora toppmötet World Economic Forum (WEF) som inleddes i Schweiz under måndagen.

Om hans land hade fått hjälp med ”100 procent av våra behov direkt” i samband med den ryska storinvasionen i februari hade tiotusentals människor sluppit undan en våldsam död, sade Zelenskyj.

EU har kritiserats för att vara alldeles för försiktigt i sina straffåtgärder mot Ryssland, bland annat för att inte riskera att stå utan olja och gas. Och det instämmer Zelenskyj i.

– Det borde inte förekomma någon handel med Ryssland, säger han.

Han kräver ett totalt embargo mot rysk olja och ryska banker.

– Som jag ser det så finns det fortfarande inga sanktioner av det slaget – och det borde införas.

Många mäktiga

På plats i Davos finns många av världens mäktigaste, bland annat brukar tiotals stats- och regeringschefer delta.

En ukrainsk regeringsdelegation på plats kommer att begära mer stöd från västvärlden för att landet ska kunna försvara sig mot Ryssland. Delegationen har med sig foton på brott och grymheter ryska styrkor anklagas för.

En del offer kommer också att tala – däribland Anatolij Fedoruk, borgmästare i Butja, en av de städer i Kievs närhet där dödandet av civila väckt avsky över hela världen.

Om klimatet

Utöver kriget i Ukraina kommer mötet att präglas av klimatfrågan, de stigande mat- och bränslepriserna och pågående hälsokriser. Det är dock svårt att förutse om toppmötet kommer att leda till några betydande tillkännagivanden som kan få effekt på de mest akuta utmaningarna.

WEF hålls årligen i alpbyn Davos och samlar företagsledare och regeringsföreträdare från olika länder. Evenemanget hålls i år på plats efter ett två års uppehåll till följd av pandemin – vilket också försenade årets möte som vanligtvis hålls i januari. Representanter från Ryssland är inte inbjudna i år.

Publisert: