Allvarsamt på rättegången för skolattack

Av:  Anna Karolina Eriksson/TT

”Jag är inte som ni”, skriver pojken några dagar innan han packar ner fyra knivar i väskan och går till skolan.

I attacken som följer skadas en lärare och en elev.

Rättegången för skoldådet i Kristianstad har startat.

Det rådde en tung, allvarlig stämning inne i rättssalen på Kristianstad tingsrätt under rättegångens första dag. Unga brottsoffer satt uppradade bredvid målsägarbiträdet Eva Redig.

– De tycker såklart att det är jobbigt, känslosamt men också skönt för dem att gå vidare i detta, sade hon till TT under en paus.

TT: Kan de förstå vad det är som har hänt dem?

– Det tror jag ingen gör.

Erkänner grov misshandel

Den unga gärningsmannen, iklädd i kavaj, satt mittemot sina offer och lyssnade uppmärksamt när skadeståndsanspråken lästes upp. Det handlar om tusentals kronor som krävs av de som blev offer för skolattacken på gymnasieskolan i Kristianstad den 10 januari i år.

Innan rätten beslutade sig för stängda dörrar hann pojken förneka de tre fall av försök till mord han åtalats för. Han erkänner dock grov misshandel av de två som skadades, uppgav försvaret.

– När det gäller de första åtalspunkterna så vidgår han att han har skadat dem och han erkänner också att han gjort sig skyldig till grov misshandel, sade försvarsadvokat Björn Attnarsson till TT efteråt.

Han tillägger att pojken menar att han aldrig haft uppsåt eller tanke om att försöka döda någon.

Grips direkt

”Ifall folk bara var uppmärksamma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjälpa, skulle allt detta kunna undvikas.”

Så skriver tonårspojken dagarna innan han går till attack i sitt klassrum på NTI-gymnasiet i Kristianstad. En tonårspojke får allvarliga skador. Även en lärare attackeras – han får lindriga skador.

Enligt förundersökningen planerar pojken, som nu hunnit fylla 17 år, sitt dåd bara veckan innan det utförs den 10 januari. Under samma tid har han tät kontakt med en särskild vän – nämligen den pojke som dömts för att ha utfört en attack i sin skola i Eslöv förra året. I utredningen om Eslövsattacken förhördes 17-åringen även som vittne – då framkom det att pojkarna brukade ”skämta om saker som inte är socialt acceptabelt”, till exempel nazism eller rasism.

När nu förundersökningen om skolattacken i Kristianstad ligger klar framgår det också att de båda pojkarna haft tät kontakt. 17-åringen hade upprättat en lista över tänkbara måltavlor på sin skola – elever och lärare som han irriterat sig på.

Enligt sin planering skulle han gå till attack i sitt klassrum, och sedan sätta sig och vänta på att bli tagen av polis.

Så sker också den 10 januari – bara sju minuter efter larmet kan pojken gripas.

”Jag är inte som ni”

Han anhålls senare misstänkt för mordförsök. Sedan dess har han suttit häktad, och han står åtalad för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot på sin gymnasieskola.

Vad är motivet?

– Han mådde dåligt och detta var ett uttryck för det måendet, har åklagare Pernilla Tallinger tidigare sagt till TT.

”Jag är inte som ni. Jag tänker inte sitta still och se på när våra länder slits sönder. Jag tänker ta saken i egna händer”, skriver pojken själv i en text han författar ett par dagar innan attacken sker.

I texten – en blandning av hänvisningar till allt från nordisk mytologi till flyktingpolitik – skriver pojken även att han kommer att ”hjälpa det här landet och rensa det från vårt folks synder”.

I en annan text, fem dagar före attacken, skriver han även att han inte är mentalt ”stabil” samt att han umgåtts med fel personer.

Rättegången i Kristianstad tingsrätt pågår under fem dagar.

Publisert:

LÄS VIDARE