Macron byter utrikesminister i ny regering

Av:  TT-AP-AFP

Frankrikes nya utrikesminister, diplomaten Catherine Colonna. Arkivbild.
Frankrikes nya utrikesminister, diplomaten Catherine Colonna. Arkivbild.

Frankrikes president Emmanuel Macron möblerar om i en ny regering, sedan han blivit framröstad för en andra mandatperiod.

Beskeden från Élyséepalatset innebär att Macron både vill visa på en nystart inför sin nästa, och sista, femårsperiod vid makten. Utnämningarna är dessutom en del i den pågående valrörelsen inför de franska parlamentsvalen i juni.

Frankrikes ambassadör i London, Catherine Colonna, utses till ny utrikesminister. Hon ersätter Jean-Yves Le Drian som tidigare tillhört Socialistpartiet men som valt att starta ett nytt parti.

Även försvarsministern byts ut: Sébastien Lecornu får den portfölj som har stor betydelse under den pågående ryska invasionen i Ukraina. Lecornu var tidigare minister för franska territorier.

Största inrikespolitiska överraskningen var kanske valet av Pap Ndiaye som utbildningsminister. Pap Ndiaye är museichef, forskare och specialiserad på frågor som rör kolonialism och folkrätt. Högerpolitikern Jean-Michel Blanquer får lämna ministerposten.

Inrikesminister Gérald Darmanin, ekonomiminister Bruno Le Maire och justitieminister Éric Dupond-Moretti får behålla sina jobb.

Regeringsbildningen meddelades av Macrons kanslichef, Alexis Kohler. En ny regeringsbildning kan komma i slutet av juni, då parlamentsvalet kan påverka en framtida fransk regeringssammansättning.

Publisert: