Paludan får ja till nya koranbränningar

Uppdaterad 2022-05-12 | Publicerad 2022-05-11

Rasmus Paludan vill bränna koranen igen.

Flera polisregioner ger honom grönt ljus.

– Vi finns där för att säkerställa allmän ordning, samtidigt som vi värnar om yttrandefriheten, säger kommenderingschef Anders Börjesson till SVT Väst.

I påskas fick Rasmus Paludan, ledare för högerextrema partiet Stram kurs, tillstånd för allmän sammankomst i flera svenska städer.

Han skulle bränna koranen och hann knappt dyka upp på vissa platser innan kaos utbröt. Det mynnade ut i våldsamma upplopp.

PLUS: Han är den danska skallen bakom koran-bränderna i Sverige: Rasmus Paludan, 40

Nu har Paludan sökt tillstånd igen – och fått flera ja.

Polisen i region väst har gett honom tillstånd på tre orter under torsdagen – Göteborg (Frölunda), Borås och Trollhättan.

– Vi finns där för att säkerställa allmän ordning, samtidigt som vi värnar om yttrandefriheten och möjligheten till opinionsyttringar, säger Anders Börjesson, kommenderingschef på polisen region väst, till SVT Väst.

Efter påskupploppen nekade polisen honom tillstånd i Borås, vilket överklagades och prövades i domstol. Förvaltningsrätten ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl för att säga nej. Polisen hade kunnat bestämma tid och plats och på så sätt kunnat säkra ordningen.

Nu gör polisen en annan bedömningen efter domen.

– Vi har tittat på det utifrån ordning och säkerhet och kommit fram till att vi nu kan bevilja tillstånd på dessa tre platser, säger Anders Börjesson.

Anders Börjesson, kommenderingschef på polisen region väst.
Anders Börjesson, kommenderingschef på polisen region väst.
Rasmus Paludan tidigare i maj 2022.
Rasmus Paludan tidigare i maj 2022.

Får inte stå vid moské

I Västerås ville Paludan hålla valmöte på Bäckby på fredag. Men polisen säger nej. I stället får han grönt ljus på Fiskartorget i centrum mellan 16.30 och 19.30.

”Dessa inskränkningar i fråga om val av tid och plats står enligt myndighetens bedömning i rimligt förhållande till den störning och allmänna ordningen och säkerheten som annars hotar”, står det i beslutet.

Även i Uppsala flyttas han till mer central plats. Paludan har ansökt om att bränna koranen under sex timmar utanför moskén och i Gottsunda. Men han får avslag och ges istället tillstånd mellan klockan 12 och 14 på Vaksala torg. Polisen skriver i sitt beslut att när Paludan dök upp utanför moskén förra gången ledde det till flera ordningstörningar. Då skrämdes han iväg av en grupp män som rusade mot honom.

Myndigheten bedömer nu att det finns stor risk för ”omfattande ordningsstörningar och våldsamheter” och att det inte går att säkerställa ordningen på de platser Paludan ville bränna koranen.

”För att undvika omfattande ordnings- och säkerhetsstörningar, krävs att platsen ändras till Vaksala torg enligt mer exakt och precis anvisning av polisman samt att tiden inskränks”, står det i beslutet.

Polisen i Örebro har inte heller tagit ställning till Paludans ansökan om att hålla till där på fredag.

– Vi tittar på hur vi kan säkerställa den grundlagsskyddade rätten till opinionsyttring, hur vi kan hantera ordning och säkerhet på platsen och hur vi ska agera polisoperativt taktiskt och samtidigt säkra en bra arbetsmiljö för våra poliser, säger Lars Wirén, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen, till SVT Örebro.

Rasmus Paludan bränner ett exemplar av koranen vid Stockholms moské den 1 maj.
Rasmus Paludan bränner ett exemplar av koranen vid Stockholms moské den 1 maj.

Väntar på svar i Östergötland

Paludan vill även komma till Norrköping. Där har han inte fått besked.

– Det stämmer att han har sökt om tillstånd för allmän sammankomst men mig veterligen har inget beslut tagits ännu om han beviljas tillstånd eller inte, säger Helena Fridén, biträdande lokalpolisområdeschef i Norrköping.

Presstjänsten på polisregion Öst uppger att polisen även fått in en ansökan gällande Linköping under helgen.

”Det finns ansökningar från ett politiskt parti som sökt tillstånd för att kunna hålla valmöten i Skäggetorp och Navestad i helgen. De ansökningarna handläggs och inget beslut är ännu taget”, skriver Tommy Thorngren, pressansvarig polisregion Öst i ett mejl till Aftonbladet.

LÄS VIDARE