Får vänta en vecka på provsvar: Svårare att stoppa smittan

Labbpersonalen sjuka – tester flygs till Tyskland

Uppdaterad 2022-01-07 | Publicerad 2022-01-06

Den snabbt ökande smittan och insjuknad labbpersonal har satt Västra Götalands covidtestning under hård press.

Flera invånare i länet vittnar om att de väntat i en vecka på provsvar.

– Det blir ju svårare smittspåra och stoppa smittan då, säger Ellika Custhag, 50, som suttit i karantän med sina två döttrar i sju dagar.

Smittspridningen i Sverige har tagit ordentlig fart och nya dygnsrekord i antalet smittade har slagits två dagar i rad.

Den höga smittspridningen har satt covidtestningen under hård press på flera håll i landet, med hög efterfrågan på tester och längre väntetider för provsvar. I Västra Götaland är väntetiderna mellan två och fyra dagar, enligt regionen, men många vittnar om väntetider på upp till en vecka.

En av dem är Ingela, 59, som testade sig dagen innan nyårsafton efter att en kollega testat positivt för covid. Sju dagar senare sitter hon fortfarande hemma och väntar på svar.

Hon har en förståelse för att smittan ökat så explosionsartat på kort tid, men tycker att sju dagar var i det längsta laget. Samtidigt fick dottern i Skåne svar på 17 timmar.

– Det är frustrerande att det är så enorma skillnader mellan olika delar av landet, säger hon när Aftonbladet når henne hemma i isoleringen.

”Svårare att smittspåra”

Ellika Custhag och hennes två döttrar fick också sitt provsvar efter sju dagar i karantän. De var negativa.

– Man vill ju veta så snabbt som möjligt för sin egen skull och det blir ju svårare att smittspåra och stoppa smittan om det går så lång tid att få svar. Risken är större att folk går omkring och smittar vidare, säger hon.

Ellika Custhag med sina två döttrar.

En annan kvinna i länet som Aftonbladet har pratat med berättar att hennes pappa fick ta ett nytt test eftersom sjukhuspersonalen sagt att hans gått ut efter att ha väntat så länge på analys.

Den pressade situationen bekräftas av Västra Götalandsregionens provtagningssamordnare Per Sikora.

– Det är det, men det är ett pressat läge i hela Sverige, i hela Europa, säger han.

Han påpekar att regionen inte var beredd på hur stor smittspridning omikron skulle ha. Han säger också att det är svårt med personalbemanning när topparna och dalarna i smittspridningen skiljer sig så mycket åt.

Men även sjukdom hos labbpersonal har varit ett problem.

– Det var ett labb vid nyår som skulle jobba 24/7 med proverna, men som har haft stor sjukfrånvaro. Tyvärr är ju inte vårdpersonal immuna de heller.

Flyger prover till Tyskland

Enligt Per Sikora testar regionen 50 000-60 000 prover varje dag, till skillnad mot när testningen på riktigt kom igång sommaren 2020. Då låg siffran på ungefär 10 000.

Som en lösning på problemet har regionen börjat flyga prover till Tyskland för undersökning. Något de även gjort tidigare under pandemin.

De siktar på att tiden för provsvaren ska kortas och att personer som testat sig om ska få sina svar inom 48 timmar. Målet är att detta ska gälla från och med om en vecka.

Han medger också att det finns en problematik med att smittspårningen försenas.

– Man kan ju inte börja spåra förrän man har ett positivt test, säger han.

Det är inte bara i Västra Götalandsregionen som provtagningen är i pressat läge. SVT Nyheter Norrbotten rapporterar om att regionen har långa väntetider för testning och i Region Jönköping har aldrig så många testat sig förut.

– Det är utmanande för våra medarbetare, säger Charlotta Larsdotter till SVT Nyheter Jönköping.

Covidtestningen är under hård press på flera håll i landet.

ANNONS