Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Talibanerna varnar för konsekvenser om USA blir kvar

Av: 

Rósanna Róbertsdóttir

NYHETER

Om bara några dagar ska all amerikansk militär ha lämnat Afghanistan, enligt ett tidigare utlåtande från Joe Biden.

Men ett kaotiskt evakueringsarbete har gjort att han öppnat för att stanna längre.

Nu varnar talibanerna för konsekvenser – om presidenten inte håller vad han lovat.

Dramatiska scener utspelar sig på Kabuls flygplats när tusentals afghaner riskerar livet för att undfly talibanernas styre. Samtidigt pågår en tuff evakuering av utländska trupper och lokalanställda.

Den deadline som president Joe Biden satt för den amerikanska militärens reträtt kan därför bli svår att möta, enligt presidenten, vilket flera medier rapporterat om.

Men USA måste avsluta sin insats i Afghanistan på utlovad tid, varnar talibanernas talesperson Suhail Shaheen i en intervju med Sky News.

– Om USA eller Storbritannien skulle önska ytterligare tid för att fortsätta evakueringarna – så är svaret nej. Annars blir det konsekvenser, säger Suhail Shaheen, en talesperson för talibanerna, till Sky News.

– Det kommer att skapa misstro mellan oss. Om de insisterar på att fortsätta ockupationen så kommer det att provocera en reaktion.

Talibanernas talesperson Suhail Shaheen.

I samband med Boris Johnsons vädjan

Hans uttalande kommer i samband med att Boris Johnson planerat att be Joe Biden förlänga USA:s deadline, så att fler hinner få möjlighet att fly Afghanistan.

Suhail Shaheen å sin sida hävdar att de som flyr inte är flyktingar, utan ekonomiska migranter.

– De vill bo i väst och det är en typ av ekonomisk migration eftersom Afghanistan är ett fattigt land och 70 procent av Afghanistans befolkning lever under fattigdomsgränsen så alla vill bosätta sig i väst för att ha ett framgångsrikt liv. Det handlar inte om att de är rädda, säger han till Sky News.

”En oöverskridlig gräns”

Videomaterial som framkommit och som uppges visa talibanernas våld är enligt Suhail Shaheen ”fake news”, och Joe Bidens utlovade datum är inte förhandlingsbart.

– Det är en oöverskridlig gräns. President Biden meddelade att den 31 augusti skulle de dra tillbaka alla sina trupper. Så om de förlänger det innebär det att de förlänger ockuperingen när det inte finns något behov för det.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

Rapport: Talibanernas jakt på fiender i kaoset

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Talibanerna

USA

Afghanistan

Joe Biden