Antalet smittade ökar – sjukhus upp i stabsläge

TT

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-23

Sjukhuset i Borås går upp i stabsläge när antalet covid-smittade stiger samtidigt som fler patienter söker övrig vård. Arkivbild.

Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås går upp i så kallat stabsläge. Anledningen är en ökning av covidfall samtidigt som det är ett högt tryck på den övriga vården, skriver Borås Tidning.

– Vi har fyllt våra nuvarande covidplatser, så vi behöver veta var vi ska vårda nya patienter om vi får ett fortsatt ökat inflöde. Och vi behöver ha en beredskap ifall det skulle sticka iväg – eftersom vi inte vet allt om deltavarianten och hur smittsam den är, säger chefsläkaren Sara Degerman Carlsson till tidningen.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Enligt siffror från Västra Götalandsregionens har antalet covidpatienter på Säs fördubblats på en vecka. Nu ligger tio patienter inne, varav två på intensivvårdsavdelning. I hela regionen har antalet covidpatienter ökat från 40 till 52 den senaste veckan.

På Säs har man framför allt sett att de inlagda patienterna är personer som inte är vaccinerade och att flera av dem blivit sjuka efter utlandsvistelser.

DAILY Coronaupdatering med Nivette Dawod

Aftonbladet Daily med coronareporter Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS