”Extra bränsle efter domen mot Nytorgsmannen”

Demonstration planeras mot mäns våld mot kvinnor

Att Nytorgsmannen dömdes till fem års fängelse har väckt stor ilska.

Imorgon arrangerar Kvinnostrejk en demonstration i Stockholm mot mäns våld mot kvinnor – en demonstration som tros få extra bränsle efter domen.

– Det är så många som inte kan förstå att det här händer i Sverige 2021, säger Lina Thieme Almkvist, en av arrangörerna.

Deltagarna uppmanas att skriva egna skyltar – ”Kvinnostrejk. Mitt krav:” och valfri text på det krav som just den demonstrerande personen har.
Deltagarna uppmanas att skriva egna skyltar – ”Kvinnostrejk. Mitt krav:” och valfri text på det krav som just den demonstrerande personen har.

”Kunde Greta ensam så kan vi!”

Så löd uppmaningen i sociala medier när den första landsomfattande Kvinnostrejken hölls den 26 mars. Orsaken till initiativet var som arrangörerna själva uttryckte det ”att kasta ljus på att tjejer och kvinnor i Sverige ännu diskrimineras och förtrycks systematiskt.”

Människor runt om i landet uppmanades att gå ut på gatorna med skyltar. ”Kvinnostrejk. Mitt krav:” och valfri text på det krav som just den demonstrerande personen har.

Maria Sollerhag som nästan alltid står i Stockholm varje fredag med ett plakat.
Maria Sollerhag som nästan alltid står i Stockholm varje fredag med ett plakat.

Sedan dess har strejken fortsatt, varje fredag klockan 15.

– Vi märkte ett stort gensvar och ett intresse från folk som passerade förbi. Många har frågor och tankar. Främst är det ju kvinnor som engagerar sig även om det egentligen är främst männen som borde göra det, säger Lina Thieme Almkvist, en av arrangörerna bakom Kvinnostrejk.

På lördag anordnar Kvinnostrejk en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm under parollen: för ett jämställt samhälle fritt från våld och fritt från sexuella övergrepp.

På scenen kommer flera talare att stå, som Atilla Yoldaş, journalist och författare, och Linnéa Claeson, jurist och människorättsaktivist.

– Det är svårt att säga hur många som kommer. Vi hoppas så klart att fylla hela Medborgarplatsen. Vi har även märkt att detta fått extra bränsle efter domen mot Nytorgsmannen, säger Lina Thieme Almkvist.

Bilder från tidigare Kvinnostrejker.
Bilder från tidigare Kvinnostrejker.

Under torsdagen föll domen mot den 34-årige man som åtalats för våldtäkter mot 24 kvinnor. Åklagaren hade yrkat på 12 års fängelse men när domen föll friades Nytorgsmannen för flera åtalspunkter och några av brottspunkterna som bedömts som våldtäkt ansågs istället vara sexuella övergrepp.

Lina Thieme Almkvist är en av arrangörerna bakom Kvinnostrejk.
Lina Thieme Almkvist är en av arrangörerna bakom Kvinnostrejk.

Påföljden blev fem år, något som väckt stor ilska i bland annat sociala medier.

– Det ses ju på något sätt som ett slags kvitto på allt våld som kvinnor utsätts för och där vi inte får backning från rättsväsendet. Om man tittar på alla våldtäkter i Sverige; 8 000 anmäls men i bara fem procent av fallen döms gärningsmannen. Hur är det möjligt?

– Och här ser vi en person som beskrivits som en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän dömas för sju våldtäkter men som trots det kommer att vara ute redan om några år. Det är så många som inte kan förstå att det här händer i Sverige 2021, säger Lina Thieme Almkvist.

I somras presenterade regeringen ett 40 punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor. Nyligen meddelade även justitieminister Morgan Johansson att regeringen ska utreda umgängesreglerna i hopp om ökat skydd för kvinnor och barn.

Arrangörerna bakom Kvinnostrejk tycker att det är bra, men för lite och för sent.

– Det här borde ha hänt för länge sen, vi borde egentligen inte ens behöva ha den här demonstrationen.

Publisert:

LÄS VIDARE