Sitter i riksdagen – pluggar samtidigt på heltid

Liberalen Joar Forssell studerar på heltid – samtidigt som han sitter i riksdagen.

Statsvetaren Patrik Öhberg ser det som att skattebetalarna finansierar riksdagsmannens utbildning.

– Jag har pluggat på kvällar, på nätter och helger, säger Forssell.

Joar Forssell (L) har suttit i riksdagen sedan valet 2018 och är ledamot i utrikesutskottet. Trots uppdraget studerar han på heltid till gymnasielärare vid Karlstads universitet.

Patrik Öhberg, statsvetare vid SOM-institutet, Göteborgs universitet, har aldrig hört talas om något liknande.

– Det är väldigt annorlunda. Man blir nyfiken hur han själv motiverar detta för sina väljare. Vad har de för glädje av att han pluggar till lärare? säger han.

Bygger ett förtroende

Det finns inget förbud mot studier för riksdagsledamöter. Det är heller inte ovanligt att ledamöter har bisysslor vid sidan av uppdraget. Men det går inte att jämföra med att studera på heltid, enligt Öhberg. Han forskar särskilt om karriärambitioner hos svenska riksdagsledamöter.

– Politiker måste odla en relation till sina väljare. Man bygger sakta upp ett förtroende, man är inte bara där fyra år och sedan sticker. Är det så att skattebetalarna finansierar en utbildning som han går samtidigt, vad händer då med rollen som förtroendevald?

Joar Forssell har varken tagit studielån eller fått studiebidrag för utbildningen, enligt CSN han har inga studielån alls.

Joar Forssell, riksdagsledamot för Liberalerna.
Joar Forssell, riksdagsledamot för Liberalerna.
Forssell säger att hans riksdagsarbete inte påverkats av studierna.
Forssell säger att hans riksdagsarbete inte påverkats av studierna.

”Tagit några extrapoäng”

Forssell säger till Aftonbladet att studierna sker på distans och är en bisyssla.

– Jag har tagit några extrapoäng vid sidan av riksdagsuppdraget, det är inte ovanligt att folk pluggar eller har något annat engagemang.

Förra hösten tog du 30 högskolepoäng vilket motsvarar heltid. I våras tog du 17,5 poäng.

– Du har helt rätt i att på pappret är det heltidsstudier, men för mig har det inte tagit så mycket tid.

Vad får dina väljare ut av att du studerar på heltid?

– Det har inte inneburit studier på heltid. Jag har tagit poäng motsvarande heltidsstudier, men det har krävt mycket få timmar, därför är det missvisande.

Uppdraget har inte påverkats

Forssell säger att han tidigare har studerat sociologi och samhällsvetenskap och därmed har goda förkunskaper för att bli gymnasielärare i samhällsvetenskap.

Studierna det senaste året har han bedrivit på kvällar, nätter och helger.

Hur klarar du av ditt riksdagsuppdrag om du studerar på nätterna?

– Bra. Jag är en av dem som har tagit flest debatter, pratat mest i riksdagen, tjänstgjort mest vid voteringar och utskott. Riksdagsuppdraget har inte påverkats.

Joar Forssell säger också att han tagit paus i studierna under hösten. Han vet inte när han ska återuppta dem. Johan Pehrson, gruppledare i riksdagen för Liberalerna, säger att heltidsstudier inte strider mot partiets riktlinjer.

– Vi förutsätter att våra ledamöter fullgör sitt uppdrag med full kraft, vad man gör utöver detta har vi inga synpunkter på. Joar Forssell har under pandemin fullföljt sitt uppdrag med stor närvaro.

 

Publisert:

LÄS VIDARE