Häktad igen – 25 år efter olösta mordfallet

Av:  Erika Nekham/TT

Efter 25 år får mordet på 16-åriga Malin Lindström från Örnsköldsvik en ny prövning.

Mannen som tidigare friats för mordet har nu häktats igen, efter en förhandling i Högsta domstolen.

Häktningsförhandlingar i Högsta domstolen (HD) hör verkligen inte till vanligheterna, men så är också själva fallet mycket ovanligt i sig. I måndags beviljade HD resning i målet om mordet på Malin Lindström, till nackdel för den nu 44-årige man som tidigare friats för mordet. Det beslutades också att mannen återigen skulle häktas, något som prövades formellt vid en häktningsförhandling under torsdagen.

44-åringen var med via länk från häktet, tillsammans med sin advokat Ulf Holst, och gav ett lugnt och samlat intryck. Tillfrågad om han ville säga något hänvisade han kort till vad advokaten sagt.

– NN (44-åringen) yrkar att han omedelbart försätts på fri fot, sade Holst om sin klients inställning till häktningen.

Var bunden

Malin Lindström försvann i Husum i november 1996. Ett halvår senare hittades flickan mördad i ett skogsområde, stickskadad och bunden till händer och armar med tejp.

44-åringen, då 20 år, åtalades för mordet 1998 och fälldes samma år av tingsrätten. Senare friades han i hovrätten, en avgörande orsak var brist på teknisk bevisning. På flickans byxor hade det visserligen hittats en spermafläck, men dåtidens analysmetoder kunde inte få fram någon dna-profil. Häromåret lyckades polisen dock med detta och kunde matcha det med dna från mannen, vilket lett fram till att målet nu ska prövas på nytt av hovrätten för nedre Norrland.

”Dömd av allmänheten”

Åklagaren hade begärt att 44-åringen ska hållas häktad, med hänvisning till flyktfara. Den risken avvisade dock försvaret helt.

– Det ligger absolut inte i NN:s person. Han har hela tiden sedan han släppts varit dömd av allmänheten. Det finns massa oseriösa webbsidor som tagit till sin livsuppgift att förfölja människor de tycker är värda att förfölja, och det har i högsta grad påverkat NN, sade Ulf Holst.

Han poängterade dessutom att man måste fundera över vad hans klient riskerar om han fälls i hovrättens kommande prövning. Det tidigare tingsrättsstraffet på åtta års fängelse kommer kraftigt ha reducerats med tanke på den tid som gått och det innebär att det inte finns någon anledning att försöka hålla sig undan, var argumentet.

Högsta domstolen gick dock på åklagarens linje och beslutade att mannen ska vara fortsatt häktad. Exakt när huvudförhandlingen i hovrätten kan inledas är ännu oklart. Under häktningsförhandlingen i HD sade advokaten att han och klienten vill se kompletteringar i utredningen, utan att det framgick mer exakt vilka dessa är.

Publisert: