Döms för vapen som kopplas till mord på flicka

Av:  TT

Automatvapnet som användes vid mordet på den tolvåriga flickan syntes i en musikvideo. Flera personer dömdes för hanteringen av vapnet i samband med att musikvideon gjordes. Arkivbild.
Automatvapnet som användes vid mordet på den tolvåriga flickan syntes i en musikvideo. Flera personer dömdes för hanteringen av vapnet i samband med att musikvideon gjordes. Arkivbild.

Sju personer döms till fängelse för inblandning i en vapenhärva som bland annat kan kopplas till dödsskjutningen av en tolvårig flicka i Botkyrka i augusti 2020, rapporterar lokala medier i Värmland.

Härvan rullades upp efter att en 19-årig man greps i samband med ett fynd av en skarpladdad pistol i Karlstad förra sommaren. I utredningen av det brottet ledde tömningen av mobiltelefoner till en husrannsakan i Bromma i västra Stockholm, skriver NWT. Där hittades ett lager av vapen och droger, däribland den AK-47 som polis senare kunde konstatera var det vapen som använts vid mordet i Botkyrka söder om Stockholm.

Samtidigt började polisen misstänka att två personer som satt intagna på Kumla styrde en omfattande vapen- och narkotikahandel inifrån anstalten, skriver VF.

Sammantaget kunde sju personer knytas till olika brott i härvan, och på fredagen meddelade Värmlands tingsrätt sin dom.

Påföljderna landade på mellan nio månaders fängelse till drygt sju års fängelse, bland annat för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och medhjälpsbrott, skriver VF. Samtliga dömdes mot sitt nekande.

Utredningen om mordet på den tolvåriga flickan i Botkyrka pågår fortfarande. Flera personer är misstänkta i målet och åklagaren sade till TT i april att hon siktar på att väcka åtal i augusti. Flickan, som var ute med sin hund, träffades av skott och avled senare. Enligt polisen var flickan inte måltavla för skjutningen.

Publisert: