Nyheter

Oljekatastrof i Peru efter Tongautbrottet

Av: 

TT

NYHETER

Pingviner, sjölejon och sjöfåglar har dött och fiskare har förlorat sina inkomster efter en oljekatastrof i Peru – som utlöstes av vulkanutbrottet i Tonga hundratals mil bort.

21 stränder på Stillahavskusten har förorenats av oljeläckan och ett miljönödläge är utlyst.

Flodvågor som utlöstes av helgens kraftiga utbrott i undervattensvulkanen Hunga i önationen Tonga nådde bland annat Peru och ledde där till en oljeläcka vid det spanska oljebolaget Repsols raffinaderi. 6 000 fat olja läckte ut.

Myndigheterna kallar utsläppet den värsta ekologiska katastrofen i området kring huvudstaden Lima i modern tid. Miljödepartementet uppger att 174 hektar – motsvarande 270 fotbollsplaner – hav, stränder och naturreservat har påverkats.

Klimataktivister har de senaste dagarna plockat upp sjöfåglar som antingen är döda eller indränkta i olja. I närliggande områden har döda pingviner och sjölejon hittats längs kusterna.

President Pedro Castillo lovar att en specialinstans ska tillsättas för att hantera krisen och miljöeffekterna.

”Hur ska vi överleva?”

Tre stränder har spärrats av för sanering, vilket innebär att hundratals fiskare står utan sysselsättning. Det har i sin tur utlöst protester i Ventanilla, ett distrikt i El Callao norr om Limas hamn.

– Hur ska vi överleva nu? Det är vår oro, säger Miguel Ángel Núñez, som ledde en protest i onsdags, till AFP.

– Vi har förlorat vår källa till inkomst och vet inte när det här kommer sluta.

Repsol har arbetslag på stränderna, som i vita saneringskläder med hjälp av spadar och svampar arbetar med att få bort oljan.

– Det är inte lätt att arbeta med det här men tyvärr måste vi jobba, säger saneringsarbetaren Giancarlo Briseño.

– Arbetet är hårt, ganska giftigt och det bränner ens ansikte, tillägger kollegan Pedro Guzmán.

Startat utredning

Perus tidigare miljöminister Fabiola Muñoz säger att saneringen efter oljeutsläppet kommer att ta två år. Riksåklagaren har inlett en utredning gällande miljöförorening gentemot raffinaderiet. Dess ägare riskerar böter på motsvarande drygt 300 miljoner kronor.

Tine van den Wall Bake Rodríguez, talesperson för Repsol i Peru, säger att företaget inte kan säga vem som är ansvarig för olyckan, vilken enligt bolaget orsakades av vågorna från vulkanutbrottet.

– Vi påverkas extremt mycket av det, säger hon.

Omkring 84 000 människor i Tonga – över 80 procent av önationens befolkning – har enligt FN:s beräkningar påverkats av vulkanutbrottet och tsunamin. Men än så länge har bara tre dödsoffer bekräftats.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: