Coronapandemin

Larmet: Risk att undersköterskor inte kan slutföra utbildningen

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Vården skriker efter personal.

Aspirerande undersköterskor skriker efter jobb.

Men på grund av pandemin finns det en risk att studenter inte kan göra sin apl-tjänst och därför inte kan slutföra sina studier.

– Vi måste bara få det här att funka för att vården inte ska braka, säger vårdläraren Karima Bonawiede.

På grund av risken för smittspridning på äldreboenden och i hemtjänsten är det svårt för elever som studerar till undersköterskor att få praktikplatser.

– De säger nej direkt när vi ringer. Vi har lyckats med nöd och näppe få in folk på praktikplatserna, säger Karima Bonawiede som är lärare på Hermods vårdutbildning i Stockholm.

Då praktiken som för vuxenutbildningar kallas apl, arbetsplatsförlagt lärande, är en obligatorisk och viktig del av utbildningen så kan studenterna inte ta examen om man inte gjort den.

– Det finns därför många vuxna som vill jobba inom vården men som inte tillåts bli färdiga att komma ut i branschen, trots att vården skriker efter personal, säger Karima Bonawiede.

Karima Bonawiede

Nekas platser

Varje enskild vårdenhet får själva välja vilka praktikanter man vill ta emot och då enheterna är oroliga över att få in smitta i vården är det många studenter som nekas praktikplats.

Även om det är för en god sak att inte vilja få in smitta, så menar Karima Bonawiede att det leder till stora problem då ny vårdpersonal stoppas från att komma ut i arbetslivet.

– Jag är jättebekymrad, det kommer bli stora luckor, särskilt inom äldreomsorgen.

Hon tycker därför att vårdenheterna ska vara tvungna att ta emot apl-studenter.

– Fortsätter det i den här takten kommer vi få stora utmaningar, säger hon.

”Kan jobba ändå”

Samtidigt är det många vuxna som utbildar sig till undersköterska som redan arbetar inom vården, ofta som vårdbiträden.

– Elever är fortfarande anställningsbara som vikarier även om de inte har sin examen. Många elever inom vuxenutbildningen arbetar som vårdbiträden parallellt med sina studier, säger Zenita Cider, vd för Vård och omsorgs-college som drivs av Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal och ansvarar för att kvalitetssäkra vårdutbildningen.

Cider menar att bristen på apl-platser än så länge inte haft några större konsekvenser på vården då många kan arbeta trots att man saknar utbildning.

Å andra sidan anser vårdläraren Karima Bonawiede att det är viktigt att genom utbildningen säkerställa att de som jobbar inom vården har rätt kompetens.

– En del kommer kunna jobba i alla fall. Men ska man som arbetsgivare då anställa folk som inte är färdigutbildade och det inte är säkert att de kan allt de behöver? Att man har slutfört sin utbildning är en garanti för att personen kan det den ska, säger Karima Bonawiede.

– Pandemin är ett ypperligt tillfälle för elever att lära sig. Det bästa tillfället att jobba med smitta är att vara i en sådan här situation, säger hon.

Känner inte igen problemet

Att det under pandemin varit svårt att hitta apl-platser är ett erkänt problem, det håller Zenita Cider med om, men att det på stor skala lett till att elever inte får ta examen är ingenting som Zenita Cider känner till.

– Jag har inte fått signaler på att det finns ett omfattande problem med att elever inte tar examen, säger Zenita Cider.

Cider menar också att många utbildningar genom alternativa lösningar lyckas hantera problemet med apl-platserna.

– Utbildningsanordnarna har löst bristen på apl-platser under pandemin på olika sätt. Bland annat genom att arrangera praktiska moment i en arbetsplatsliknande miljö på skolan i så kallade metodrum samt styrt om den praktiska delen i utbildningen till senare, säger hon.

Det är en okej lösning i vissa fall håller Karima Bonawiede med om, men att göra praktiska moment på skolan i stället för att arbeta i vården är inte samma sak.

– Det är inte kvalitetssäker på sikt, säger Karima Bonawiede.

Zenita Cider säger att det var 7 600 personer som tog examen som undersköterska från vuxenutbildningar förra året, och 2 500 unga som tog examen från vårdprogrammet på gymnasiet inom Vård- och omsorgscollege.

Hur många som inte tagit examen på grund av att man inte genomfört apl-tjänsten finns däremot ingen statistik på.

Enligt Zenita Cider är detta inte ett stort problem just nu. Men om pandemin fortsätter håller Cider med om att bristen på apl-platser kan bli ett stort problem på sikt.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

En halv miljon smittade per vecka – då kan restriktionerna hävas

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Vård & omsorg